неделя, 28 април 2024 г.

Пламен Узунов дирижира чистката в МВР?

Скрити катастрофи, костюм на Хитлер, чатове с Пламен Бобоков за лобизъм и скандална поръчка за джипове, която ОЛАФ надуши и прокуратурата разследва. Това са само част от скандалите около секретаря на президента Пламен Узунов, който се сочи за сивия кардинал в МВР под ръководството на приближения му Бойко Рашков, пише вестник „Галерия“. Въпреки шума и разследванията срещу Узунов Румен Радев никога не се разграничи от него и той остана най-верният му човек в президентството, наред със служебния премиер Стефан Янев.

Кариерата на Пламен Узунов в МВР приключва с тих скандал преди 6 години. Тогава той е директор на полицията в Пловдив. На 12 август 2015 година 24-годишен младеж блъска пенсионер на пешеходна пътека и го убива. Около трагедията се разшумява, защото на шофьора не е назначена кръвна проба за алкохол и дрога, а разследващият полицай, подчинен на Узунов, не назначава техническа експертиза. Освен това дирекцията на МВР не уведомява прокуратурата и младежът се измъква без обвинения.

Започва дисциплинарна проверка на „Вътрешна сигурност“ в София.

Случаят стига до Сотир Цацаров, тогава главен прокурор.

Той пише остро писмо на министър Румяна Бъчварова и започва цялостна проверка на дирекцията на МВР в Пловдив. Оказва се, че много катастрофи с жертви са били прикрити и не са докладвани в прокуратурата. Тогава Бъчварова и бившият главен секретар на МВР Георги Костов викат Пламен Узунов на разговор и го убеждават сам да напусне системата, за да няма по-тежки последствия за него. По-късно, когато Узунов става вътрешен министър в първия служебен кабинет на Румен Радев, започва саморазправа с всички замесени по-горе, които слагат край на кариерата му в МВР.

Румен Радев

Първо е уволнен шефът на инспектората Николай Гешев, когото по-късно съдът връща на поста. Той е един от първите пенсионирани от Бойко Рашков във второто правителство на Румен Радев. По-късно Узунов уволнява и шефа на „Вътрешна сигурност“, който е наредил проверката в ОДМВР-Пловдив през 2016 година. Следващият отстранен е главният секретар Георги Костов, който твърди, че е притискан, за да се махне. Тогава

Узунов надделява и Костов е освободен по собствено желание.

По-късно става шеф на митниците в третия кабинет на ГЕРБ, но преди 2 седмици второто служебно правителство на Радев го отстранява от поста по време на чистката.

Веднага след края на мандата на първото служебно правителство Пламен Узунов става секретар на президента Радев по вътрешна сигурност и антикорупция. Твърди се – с благословията на общия им приятел Георги Гергов, който независимо от правителствата и партиите коли и беси в Пловдив.

Узунов имитира Адолф Хитлер с фалшиви мустаци и високо вдигната ръка

Малко след като влиза в сградата на „Дондуков“ 2 през юни 2017 година избухва и следващият скандал с Пламен Узунов. Във Фейсбук плъзват негови снимки с униформа и мустаци като Адолф Хитлер. Узунов е уловен в няколко кадъра, на които доизгражда образа на фюрера с вдигната ръка. Скандалът се разраства дотам, че от ГЕРБ искат Радев да освободи Узунов от поста му. Възмущават се дори от БСП. В една от редките си изяви в медиите Узунов оправдава маскировката си с карнавално

парти, на което имало друг мъж, маскиран като Юда.

А той трябвало да бъде медицинска сестра, но костюмът му бил малък. Униформата на Хилер обаче му паснала идеално. Радев отказва да го уволни и Узунов остава в президентството.

Около името му следват две години затишие, докато се стига до най-срамната част от биографията му. На 9 юли 2020 година Пламен Узунов е арестуван в къщата на родителите си в село Първенец до Пловдив. По същото време прокуратурата и следователи влизат в президентството, за да търсят документи в кабинета му, както и в този на колегата му Илия Милушев. Акцията е 2 месеца след арестите на братя Бобокови заради вноса на опасни отпадъци. В телефоните на бизнесмените разследващите намират негови чатове със секретаря на президента Пламен Узунов. В тях става дума за лобизъм, или търговия с влияние, каквото е обвинението срещу тях. Узунов

изнасял към Бобоков съдебни актове и информация

за либийския танкер БАДР, уреждал заличаване на криминални регистрации на свой бизнес партньор и помагал на предложени от адаша му посланици в Африка, където има бизнес. Пламен Узунов преспива в ареста на Трето районно в София и го пускат след 24 часа. Разследването срещу него се оказва пречка да стане отново служебен вътрешен министър, но според различни източници точно той стои зад Бойко Рашков, който е член на правния съвет при президента Румен Радев.

Делото срещу Узунов и Бобоков още не е вкарано в съда. През февруари към него е приобщен доклад на ОЛАФ за злоупотреба с европейски пари. Тогава става ясно, че докато Узунов е бил служебен министър през 2017 година, са променени условия за обществена поръчка и са купени 290 джипа от завода на Гриша Ганчев, които не отговарят на изискванията. Заради това България ще връща 6 милиона евро в бюджета на Европа. Парите са отпуснати от Брюксел за борба с нелегалната миграция след преговори от второто правителство на ГЕРБ през 2016 година. Условието на Европа е било автомобилите да бъдат високопроходими. Обществената поръчка започва и условията по нея са били, както искат от Брюксел. Когато идва служебното правителство, МВР под ръководството на Узунов сменя критериите така, че

да се купят коли, тип SUV, с много по-занижени критерии

за качество. Проблемът е, че парите са дадени за друг тип автомобили. От ОЛАФ препоръчват на МВР да търси виновни, а на прокуратурата да започне разследване. В документа на европейската служба най-много се споменавало името на Узунов като ръководител на МВР по времето на смяната на критериите. Затова докладът е приобщен към разследването на Специализираната прокуратура за търговия с влияние.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html