неделя, 5 май 2024 г.

Други умове: 10 невероятни факти за октоподите

OCTOPUS VULGARIS

С мозъчните клетки, преминаващи през цялото му тяло, октоподът е игриво, любознателно и палаво същество, чиито способности могат да ви изненадат. Питър Годфри-Смит изследва изумителното еволюционно пътешествие на главоногите.

Ето само няколко от удивителните неща, които научихме за тези невероятни безгръбначни.

 

  1. Октоподите имат голяма нервна система, като средният октопод има около 500 милиона неврони или мозъчни клетки. Това го поставя в същия „мозъчен диапазон“ като по-малките бозайници, например кучетата. За разлика от кучетата, хората и други, повечето от невроните се намират в „ръцете“ на октопода, а не в мозъка – всъщност почти два пъти повече.

Всяко пипало на „ръката“ на октопода може да има 10 000 неврона, за да се справи с вкуса и допира. В експеримент октоподите се научили да дърпат лост, за да получат награда

  1. Октоподите могат да бъдат тренирани и да имат умения за памет. Изследвания от средата на 20-и век показват, че октоподите могат да бъдат обучени да изпълняват прости задачи. В един конкретен експеримент редица октоподи успели да издърпат лост, за да получат награда – парче сардина.

Октоподите също са преминали визуални тестове, като прости задачи се запомнят първо с едното покрито око, а след това с другото. Октоподът превъзхожда много други животни, включително гълъбите.

  1. Не се качвайте от грешната страна на октопод – те са много игриви. В експеримента с лоста, споменат по-горе, участват три октопода – Алберт, Бертрам и Чарлз.

Алберт и Бертрам били най-последователни изпълнители, докато Чарлз бил малко своенравен и счупил лоста, непрекъснато пръскал с вода хората от експеримента.

Има съобщения за лошо поведение на октоподи в различни аквариуми, включително такива, които се научили да изключват осветлението чрез пръскане на струи вода в крушките и късо съединение на захранването.

В университета в Отаго в Нова Зеландия това ставало толкова често, че им излязло скъпо и пуснали своенравният октопод в „дивата природа“.

  1. Октоподите разпознават отделни хора В същата лаборатория в Нова Зеландия, която имала проблема с изключване на тока, октопод не харесал един член на персонала на лабораторията без очевидна причина. Всеки път, когато този човек минавал, той получавал половин галон вода във врата си.
  2. Октоподите обичат да играят Може би едва ли е изненадващо, предвид техните лудории, описани по-горе. Някои октоподи в лабораториите прекарвали времето си, прехвърляйки бутилки така че те да отскачат от струята вода, която пълни байсейна.
  3. Октоподите се възпроизвеждат „ръка за ръка“ За много видове октоподи можете да разберете дали са мъжки или женски, ако имат бразда под третата дясна ръка. Ако има, това е мъж и те използват тази ръка за чифтосване. Това, което правят, е да изпънат тази ръка към женската и ако тя я приеме, пакет сперма се предава по долната страна на ръката. След това женските често съхранява сперматозоидите за известно време, преди да оплодят яйцата си.
  4. „High-pets“ е стандартен поздрав в света на октопод Когато октоподите са в движение, понякога се вижда, че „се хвърлят“ с ръце към други октоподи.

Професор Стефан Линкист обаче, който е изучавал поведението на октопода, вярва, че тези взаимодействия всъщност са „високи петици“ – удари с ръце, които помагат на октоподите да се разпознаят.

  1. Октоподът има три сърца! Сърцата му изпомпват кръв, която е синьо-зелена, използвайки медта като молекула, пренасяща кислорода, вместо желязото при човека, което прави кръвта червена.
  2. Когато се налага, октоподите могат да бъдат страшни! Те могат да променят цвета и формата си. Когато агресивен мъж е на път да атакува друг октопод, той често ще потъмнее, ще се издигне от морското дъно и ще протегне ръцете си по начин, който увеличава видимия му размер. Понякога той ще повдигне мантията си, цялата задна част на тялото си над главата – това е позата „Носферату”, приликата е на поза на вампир.
  3. Липсата на скелет има някои предимства за октопода. Да няма скелет или черупка е необичайно за животно с размерите и сложността на октопод. Те са по-уязвими към хищници, но също така това им позволява да се скрият бързо. Октопод може да се промъкне в дупка с размерите на очна ябълка.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html