неделя, 5 май 2024 г.

Какво казва науката за носенето на маски

На 14 май американските центрове за контрол и превенция на ковид  обявиха, че напълно ваксинираните лица в повечето ситуации вече не трябва да носят маска.

„Това ни поставя в несигурно положение. Не се канехме да започнем да разпитваме хората дали са ваксинирани, или не“, бе коментарът на органите по контрола на спазване на мерките.

Трябва или не да се свалят маските? И тъй като хората са различни, някои са със слаба или компрометирана имунна система, няма еднозначен отговор.

„Докато не се почувстваме по-добре за състоянието на нещата – докато цифрите не станат малко по-смислени за нас, решихме да изчакаме“, казва една собственичка на ресторант.

Германия например засили изискванията си за маски в края на април. Беше изправено пред забавяне на ваксинацията и скок на случаите на заразени. Испания затегна изискванията си в края на март. Доказателствата са ясни, че маските намаляват смъртността от COVID-19, но близо година и половина след пандемията и с нарастващото покритие на ваксинации на много места, учените и служителите в областта на общественото здраве все още се борят със слухове и объркани послания от политици, така и от служители в областта на общественото здраве доведоха до объркване, ужас и бъркотия, пише Nature.

Това е проблемът на цялата тази пандемия. Ние си измисляме разни версии, докато вървим напред и самата реалност потвърждава или отрича някоя от тях.

Как COVID променя изследването на човешкото поведение? Едва в края на април например правителството на САЩ най-накрая направи разграничение между използването на маска на закрито и на открито в своите препоръки, въпреки че науката беше ясна от месеци, че рискът от предаване е много по-малък на открито.

И сега, след като CDC пусна последната си ревизия, епидемиолози предупреждават, че е много трудно да се възстанови правило, след като то е отменено. Използването на маски ще продължи за тази пандемия и вероятно ще се превърне в общ отговор на бъдещи огнища. Така че изследователите се опитват да се справят с това, което науката казва за това как да насърчаваме хората да ги носят.

Тъй като пандемията на COVID-19 навлиза в нова фаза, учените по цял свят имат достъп до натрупаните данни и питат какво прави някои политики по-ефективни от други и проучват кога и как трябва да се променят.

Длъжностните лица трябва да започнат облекчаващи ограничения, за да дадат надежда на хората и да мотивират ваксинацията, казва тя. Но промените трябва да се правят внимателно. Приблизително по същото време, когато Ню Хемпшир отмени своето управление, например случаите на COVID-19 в Индия започнаха да нарастват. Сега страната се бори, за да накара хората да се ваксинират и отново да използват маски.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html