неделя, 5 май 2024 г.

Кирил Петков смени целия състав на контролния орган на ББР със свои хора

Министър Кирил Петков смени състава на Одитния комитет на Българската банка за развитие, съобщиха от Министерството на икономиката.
Новите членове са утвърдени експерти с международен опит, уточняват от там.
Според устава на банката Одитният комитет е натоварен с отговорността да наблюдава процесите по финансовото отчитане, системите за вътрешен контрол и за управление на рисковете, както и да дава препоръки относно независимия одит на институцията.
Самият комитет информира за работата си надзорния съвет на банката и се отчита пред министъра на икономиката поне веднъж годишно.
От министерството уточняват, че новите членове на Одитния комитет притежават богат международен опит и са утвърдени експерти в частния сектор у нас в сферата на задължителния контрол над кредитните институции.

Припомняме, че Банката за развитие бе нарочена от Светослав Илчовски веднага след изборите. Той се изявяваше в комисията на Мая Манолова като главен разобличител и обвини ББР, че е раздала близо милиард кредити на 8 души.

Припомняме, че името на Илчовски се появява в публичното пространство през 2012 г. Тогава професионалният обвинител подава сигнал за изнудване срещу Димитър Аврамов, който към онзи момент е депутат от ГЕРБ. Аврамов е арестуван и изключен от партията, а по-късно става депутат от ДПС.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html