неделя, 5 май 2024 г.

Радев проговори: Прихващането на самолета в Беларус е в абсолютен разрез с международното право

Всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус по отвличането и принудителното кацане на самолета в Минск, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата за гражданско въздухоплаване и застрашава безопасността на полета. Това каза президентът Румен Радев на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Той заяви, че причината за прихващането на самолета е в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е категорично недопустимо”, коментира още Радев.

В Брюксел лидерите на Европа проведоха и дискусия, свързана с Русия. „Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на Жозеп Борел и много европейски лидери ясно изявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия“, посочи президентът.

Относно отношенията със Северна Македония държавният глава смята, че е изключително важно час по-скоро да се възстанови политическият диалог на най-високо ниво.

„Аз съм настоявал винаги за този диалог. Благодаря на президента Стево Пендаровски, че прие моята покана заедно да отидем до Рим, за да имаме време да обсъдим всички въпроси. Ще покажем нашата взаимна воля за откритост, приятелство, добросъседство и сътрудничество“, каза още Радев.

Дали предстоят нови рокади в службите у нас, президентът обясни, че това става по решение на Министерския съвет.

„Там е информацията, там са мотивите, там са предложенията за промени. Президентът подписва укази за промяна, когато има нужда от такава“, уточни Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html