неделя, 5 май 2024 г.

Евросъюзът удря Беларус с нови санкции

сн. Ройтерс

Съветът на европейските лидери прие късно снощи заключения, в които възлага да бъдат наложени нови санкции срещу Беларус заради принуждаването на самолет на „Райънеър“ да се приземи вчера в Минск.

Държавните и правителствените ръководители на страните от Евросъюза настояват за освобождаването на беларуския журналист Роман Протасевич и на София Сапега, задържани при слизането им от самолета. Те осъждат случая, създал опасност за въздухоплаването.

На Съвета на ЕС се възлага да подготви допълнение към списъка с вече санкционираните граждани и организации от Беларус, както и нови икономически санкции срещу Минск. От Съвета на ЕС се очаква да приеме забрана за полети на беларуски авиокомпании през европейското въздушно пространство и до европейски летища.

„Обсъждахме международни въпроси и разбира се – първата и най-важна тема беше абсолютно неприемливото, шокиращо и скандално принудително приземяване на самолет в Беларус. Това е заплаха за международната сигурност и е причината 27-те държавни и правителствени ръководители да се съгласят не просто да осъдим случилото се, но и да наложим санкции, сред които и икономически“, заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

„Това е атака срещу демокрацията, срещу свободата на изразяване, срещу европейския суверенитет. Това недопустимо поведение трябва да получи силен и категоричен отговор. Европейският съвет реши да санкционира както лицата, замесени в отвличането, така и бизнесмени, финансиращи този режим. Не можем да гледаме на беларуското въздушно пространство като на безопасно. Съветът ще приеме и мерки, с които да забрани преминаването на беларуски самолети през европейското въздушно пространство и кацането на летища в Евросъюза“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Европейският съвет призовава Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) да разследва спешно принудителното приземяване на вчерашния полет. Отправен е също призив европейските авиокомпании да не прелитат над Беларус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html