неделя, 5 май 2024 г.

Буяр Османи: Без одобрението на България няма ЕС за Северна Македония

Министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи заяви, че пътят на страната към Европейския съюз минава през София, съобщава скопският вестник „Слободен печат“.

„Истина е. Решението се приема с консенсус. Без одобрението на България не може да има решение. Ние може само да сънуваме, че това решение ще бъде взето без България. Това не може да се случи и затова искаме да убедим нашите приятели от българска страна, че договорът, който създадохме, е добра основа за изграждане на нашите отношения и за превъзмогване на различията. Те имат нужда от допълнителна гаранция, че ние няма да бягаме от договора“, каза Османи пред ТВ21.

„Македонските ни колеги се държат като охранители на митове, но започвам да мисля дали ще се държат вече и като идеолози на тази антибългарска позиция, на която сме свидетели през последната година“, каза междувременно пред бТВ проф. Ангел Димитров – съпредседател от българска страна на съвместната комисия между София и Скопие, която трябва да изглади историческите въпроси.

На коментар от македонска страна, че заради политическите процеси у нас работата на комисията се забавя, той каза, че това е несериозно.

„Те едностранно прекратиха работата пет месеца преди предсрочните избори, които бяха насрочени в Северна Македония през пролетта на 2020 г. Те се оттеглиха от срещите, а паузата беше продължена заради пандемията. Ние изгубихме близо една година. Ако бъда по-директен ще кажа, че те изгубиха три години с нежеланието си да приемат формулировките, дори тези в договора за приятелство и добросъседство“, коментира Димитров.

По време на последната среща тема на дебат е било Самуиловото царство.

„В момента, когато бяха насрочени изборите в България и докато се случваха, в тях се намали ентусиазмът за работа и желанието да се постигне резултат. Та сега имам чувството, че повече ги разтягат работите. И например това, което се случи на последната среща, когато Гоце Делчев беше на дневен ред, на последната сесия, втория ден, аз казах да се придържаме към дневния ред и да работим за Гоце Делчев. Българските колеги казаха: Нека продължим за Самуил. И това на мен ми показва, че те не са сега в този вакуум, да го наречем, на политическа власт в България, прекалено много за това да работим и да стигнем до някакви резултати. И това те ще го отрекат всячески. Но моето чувство е такова, че те много намалиха темпото на желанието да се постигне някакъв резултат“, коментира Димитров.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html