неделя, 5 май 2024 г.

Вицепремиерът Пеканов се хвърли да амбицира Плана за възстановяване

Служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов изрази недоволство от нивото на амбиция на Плана за възстановяване и устойчивост и посочи, че е заварил процеса в късна фаза.

„Има доста работа по текущата версия на плана. Работим 24/7, за да го спасим. Планът не изпълнява в достатъчна степен амбициозните цели на Европейската комисия. Но целите на ЕК трябва да бъдат напаснати към обстоятелствата в България и да не вредят на нито един регион в страната. Няма да оставим европейските приоритети да бъдат по-силни от нашите национални… Целта ни е да направим средствата да се използват по ефективен технически начин“, каза Пеканов в интервю за БНР.

„Основната ни отговорност е да преведем страната през този период на относителна политическа нестабилност и да гарантираме, че важните процеси се случват. Да гарантираме, че политическата нестабилност не се превръща в икономическа, която да повлияе на живота на хората. Затова всякакви проблеми и недобри практики от миналото, които могат да бъдат премахнати, са важни. Имаме задача да действаме почтено и отговорно. Нашата заявка е да върнем държавността“, обясни Атанас Пеканов.

По думите му бъдещето е в науката и в иновациите, и приоритетите са в технологическото развитие и по-доброто му използване.

„Имам притеснение заради проверките на проектите от миналото, но и притеснение на макроикономическо ниво. Имаме чувството, че евросредствата не ни помагат достатъчно да наваскаме“, допълни Пеканов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html