неделя, 5 май 2024 г.

Министър Кирил Петков ще снима видео от разпита на надзорниците на ББР

 

Служебният министър на икономиката Кирил Петков знае как да си прави реклама. Той обяви, че вика в четвъртък представителите на надзорния съвет на Българската банка за развитие, за да обяснят дейността на банката. Преди да я обяснят, той вече бе в медийния ефир с обвинения.

„Ще бъде публично и ще бъде заснето на онлайн платформа, така че всеки гражданин, който се интересува къде му отиват данъците, да може да види“, каза Петков пред „Дарик“.

Служебният министър уточни, че като принципал на банката няма достъп до кредитните досиета. Двама от тримата членове на надзорният съвет (решенията се взимат с мнозинство две трети) са същите, както и по времето на Стоян Мавродиев, който беше сменен от ГЕРБ.

Надзорният съвет не може да бъде преназначен без одобрението на БНБ. Зависи дали в БНБ искат или не да сменят този Надзорен съвет. Министърът се оплака, че досега не са им дали компаниите.

По повод интервюто на Йордан Цонев от ДПС, който заяви, че неговият съпартиец Делян Пеевски няма участие в предпочитаните от ББР фирми и упрекна министъра, че се позовава на медийни публикации, Петков отговори, че, първо, самият Цонев признава, че Пеевски е имал макар и миноритарно участие в „Булгартабак“, а пък тютюневият холдинг на свой ред е бил собственик на „Техномаркет“ – две от финансираните осем дружества.

„Тези връзки съществуват, не знаех в подробности, но видях по един от каналите, че един от големите заеми реално се държи от човек, който е адвокат на Румен Гайтански. Един човек винаги може да сложи друг за представляващ, въпросът е кой взима решенията“, каза министърът.

Министърът вече е поискал БНБ да одобри промяна в устава на банката, така че да не може да се отпускат повече от 5 млн. лв. на една компания. Сумата, по думите му, е достатъчно ниска, за да загубят интерес този тип кредитополучатели.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html