неделя, 5 май 2024 г.

В БСП знаят как да спечелят предсрочните избори на 11 юли

Таско Ерменков, БСП, кадър БНТ Архив

„С това ляво обединение, с този фронт, който отваряме, искаме да убедим българите, че България има възможност за по-добро управление, по-организирано, по-социално, с участие на държавата във всичките сфери на икономически и политически живот“, заяви в интервю за БНТ членът на Националния съвет на БСП Таско Ерменков. Според него, ако хората се вслушат в разума, БСП има всички шансове да спечели изборите.

По думите му левицата се бори за първо място на предстоящите избори и това е естествен ход на една предизборна кампания.

Социалистите подписаха споразумение за общи политики и общо явяване на изборите за 46-о народно събрание на 11 юли с АБВ на бившия президент Георги Първанов и гражданската платформа на Георги Кадиев „Нормална България“. Очаква се към коалицията да се присъедини и „Движение 21“ на Татяна Дончева.

Таско Ерменков призна, че разговори са водени и с Мая Манолова, но тя не е изявила желание да се присъедини. „Вратата е отворена и всеки, който смята, че България има нужда от ляво управление, е добре дошъл в това обединение“, каза още социалистът.

„Лявото обединение е шанс за България. Виждате, че да спечелите едни избори или да си на второ място, не е достатъчно, за да проявиш национално отговорна позиция и да поемеш управлението на държавата. В тази връзка смятам, че едно обединение вляво, на каквото в момента сме свидетели и се надявам то да продължи да се разширява, е шанс за България, за хората, които едвам свързват двата края. Най-логичното управление в една държава, която е на последно място по доходи в ЕС, на първо място по бедност, в която ножицата между бедни и богати е най-голяма, е лявото управление, което е социално и с мисъл за тези трудови хора“, каза Ерменков.

Таско Ерменков обясни, че намесването на името му с Жан Виденов е най-вероятно техническа грешка.

„Надявам се, че платформата “Социализъм 21 век“ е идейна платформа, която има амбицията да формулира онези предизвикателства пред социализма в XXI век, които една социалистическа партия трябва да решава“, сподели социалистът.

Аферата с подслушването Таско Ерменков коментира така: „Не изключвам да съм бил подслушван, но нямам притеснения от разговорите, които съм водил, защото всичките са били в интерес на България. Това е поредно доказателство как се е управлявала държавата. Аз съм убеден, че това подслушване е било и преди предизборната кампания. Темата с подслушването е елемент от полицейската държава, от авторитарната държава, от начина, по който Борисов управляваше държавата и от начина, който ние искаме да променим.“

На въпроса участва ли БСП в служебното правителство повече от Янаки Стоилов, социалистът отговори: „Поканата е лична и това, че те са експерти в своята област е водещото, а това, че са членове на БСП е просто един от елементите, че левицата има високо признати експерти, които могат да участват и в служебното правителство“, обясни той като допълни, че те в никакъв случай не ангажират партията като политически елемент от държавното устройство в това управление.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html