четвъртък, 2 май 2024 г.

Ангелов опровергава служебния кабинет за борбата с ковид

кадър бТВ

Защо в кратко съществувалото 45-о народно събрание един от най-големите упреци към правителството на Борисов е бил, че Националният оперативен щаб за борба с коронавируса е бил, че е разформирован, а сега се мълчи. Този въпрос зададе пред бТВ бившият здравен министър Костадин Ангелов. „Ако тези хора са казвали истината, защо сега мълчат“, попита Ангелов в интервю за бТВ.

Той защити изцяло работата на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, който по време на епидемията буквално е спал в министерството и се е справил с не една епидемия и огнище до този момент.

И на друга критика към предишното управление Костадин Ангелов се противопостави – за броя на ваксинираните възрастни хора у нас. По думите на ексминистъра категорично не е вярно, че Министерството на здравеопазването не е водило кампания по ваксинирането, а като пример той даде рубрика в бТВ. За ваксинирането Ангелов опроверга не само изнесената статистика от министерството, но и статистиката от НСИ, на която се позовава в излязла в четвъртък статия в статия за епидемията у нас британският в. „Гардиън“.

Ангелов бе категоричен, че 50% от поставените ваксини са на възрастни хора, а цифрите, които се изнасят, не са коректни. Те не взимат под внимание факта, че голяма част от нашите възрастни хора са активни, те работят, те са учители, лекари… Тази възрастова група е с най-голям брой поставени ваксини, увери Ангелов.

„Това, което казва доктор Кацаров – за 20% не е вярно, аз ви казвам, че близо 50% от поставените ваксини са на възрастни хора“, категоричен бе бившият министър.

По отношение на критиката, че личните лекари не са включени навреме в кампанията по имунизация, Ангелов посочи: „Личните лекари бяха включени веднага, щом те имаха готовност за това и им предоставихме ваксини.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html