неделя, 5 май 2024 г.

Фандъкова хвърля оставка заради детските градини?

Нестихващият скандал с недостига за места в столичните детски градини може да доведе до оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова, разкриха за anteni.bg високопоставени източници от столична община. За поредна година огромен брой деца останаха извън столичните ясли и градини, а родители организираха серия протести с настояване за места за всички деца и компенсация под формата на ваучери за некласираните.

На този фон Столична община готви изменения в наредбата, регулираща условията за прием в общинските заведения. Дали обаче плануваните промени ще доведат до по-справедливо класиране на децата или ще създадат още ограничения в системата?
Проблемът, който има силата на земетресение е на път да доведе до промяна по върховете на Столична община. Преди няколко дни Фандъкова се опита да прехвърли вината за липсата на места в градините с районните кметове, като голяма част от тях са от опозицията. Конкретно, тя обвини кмета на община „Лозенец“, че е спрял строежа на нова детска градина в поверения му район. Истината обаче е, че за големите инфраструктурни обекти, в които влизат и детските градини, отговорна е голямата столична община. Паметливи припомнят, че Фандъкова вече веднъж е подавала оставка точно по този повод – хаос с местата в детските градини. Това се случи през 2008-а година, когато тя бе заместник-кмет на София по времето на градоначалника Бойко Борисов.

В ГЕРБ недоволството срещу Фандъкова расте лавинообразно и нищо чудно в близките дни нейното оттегляне да бъде официално поискано от висши партийци. Засега експремиерът Бойко Борисов не иска и да чуе за оставката на Фандъкова, защото точно в този момент това би било сериозен удар върху имиджа на ГЕРБ. Той вече я свали от поста зам.председател на партията и смята, че така ще тушира напрежението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html