неделя, 5 май 2024 г.

Натискат Румен Радев и Стефан Янев да пуснем Северна Македония в ЕС

Натиск върху президента Румен Радев и служебния премиер Стефан Янев България да вдигне ветото си върху началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС започнаха да оказват Европейската комисия и държави от ЕС. Целта е служебното правителство и държавният глава да одобрят през юни насрочването на междуправителствена конференция със Северна Македония, което да даде техническото начало на преговорите за присъединяване.

Днес в София опит да натиснат Радев и правителството му ще направят европейският комисар по разширяването Оливер Вархей и португалският министър на външните работи Аугущо Силва. Двамата пристигат рано сутринта в България за разговори с президента, служебния премиер и външния министър Светлан Стоев. Следобед еврокомисарят и португалецът отиват в Скопие. Очакванията са на двете държави да бъде предложен план за излизане от блокадата с българското вето, обяви в четвъртък македонският външен министър Буяр Османи. Вчера той е разговарял с българския посланик Ангел Ангелов. България спря началото на преговорите на РСМ за членство в ЕС заради нерешени двустранни проблеми още в края на 2020 г. За София проблем са исканията преговорните глави да бъдат подписани на официалните езици на ЕС и македонски, а България настоява да е на конституционния език на РСМ. Освен това исканията на предишното българско правителство включват и записване в преговорната рамка на условие РСМ да реши двустранните си проблеми с България – изчистване на учебниците по история от неверни трактовки, прекратяване езика на омразата, спазване правата на хората с български паспорти и изграждане на инфраструктура между двете страни. Част от европейските държави обаче са против включването на двустранни проблеми в рамката.

Новото българско правителство и президентът Радев засега не са склонни на никакви отстъпки по отношение на Северна Македония. София ще поддържа същата позиция, ангажира се при встъпването в длъжност и служебният външен министър Светлан Стоев. Въпреки това веднага след съставянето на служебния кабинет в София македонският премиер Зоран Заев изрази надежда, че България ще вдигне ветото си върху преговорната рамка.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html