неделя, 5 май 2024 г.

Здравното министерство ще предложи удължаване на локдауна

Здравният министър Стойчо Кацаров ще предложи удължаване на епидемичната обстановка с два месеца, тъй като само по този начин ще може да се въвеждат мерки и те да се спазват. „В противен случай всеки ще може да влиза в страната без тест, не могат да се предлагат и спазват мерки“, заяви той пред бТВ. Срокът е два месеца, тъй като се очаква на 11 юли да бъде избрано ново Народно събрание, а впоследствие и правителство, което да наследи служебното.

С последната си заповед служебният здравен министър разпореди приоритетно да се ваксинират хората над 60-годишна възраст. Последваха критики от неговия предшественик Костадин Ангелов. „Той е в предизборна кампания“, коментира Кацаров.

„Аз казах, че 20% от хората над 60 са ваксинирани до този момент. Всъщност процентът е около 16. От тази група всички останали са в риск. С втора доза са още по-малко – 5%“, каза Кацаров

Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.

„Щабът е закрит още средата на април, той не съществува. Не трябва да го има, той не е необходим“, каза служебният здравен министър.

По думите му Националният оперативен щаб е бил предназначен да дава пресконференции, както и да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да казват“.

Попитан как точно ще се управлява здравната криза без щаба, Кацаров коментира, че вече има достатъчно инструменти за това и хората са по-информирани. „Аз имам огромен екип от хора. Освен това получавам съвети отвсякъде. Има достатъчно експерти, достатъчно органи. Те имат отговорността“, каза Кацаров.

След като вчера стана известно, че нова разновидност на COVID-19 е изолирана при мъж на около 80 години от София, който се е заразил в края на април и е починал след тежко протичане на болестта, държавният здравен инспектор Тодор Кантарджиев посочи, че е възможно COVID вируса да мутира в организма. „Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма“, заяви той пред БНТ.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html