неделя, 5 май 2024 г.

Откриха мистериозни микроби, наши далечни братовчеди

 

Еволюционният биолог Дейвид Баум се развълнувал, когато прегледал резултата от свой експеримент – изведнъж осъзнал, че се е изправил лице в лице със свой далечен братовчед.

Баум, който работи в Университета на Уисконсин-Мадисън, разглежда археон: вид микроорганизъм, известен най-вече с това, че живее в екстремни среди, огромни океански дълбочини и киселинни езера. Археите могат да изглеждат подобно на бактериите, но имат толкова общо с тях, колкото с банан. Микробът имал издатини, подобни на пипала, което кара клетките да изглеждат като кюфтета с прикрепени нишки спагети.

Баум много време се опитвал да си представи си как биха могли да изглеждат отдалечените предци на хората и този микроб се оказва перфектният двойник.

Археоните са нещо повече от странни форми на живот, които процъфтяват на необичайни места – те се оказват и доста широко разпространени. Нещо повече, те биха могли да държат ключа за разбирането как сложният живот се е развил на Земята. Много учени подозират, че древен археон е дал началото на групата организми, известни като еукариоти, които включват амеби, гъби, растения и хора, въпреки че е възможно да са възникнали от някой още по-далечен общ прародител.

Но изследователите са имали проблеми с проучването на тази идея, отчасти защото археоните могат да бъдат трудни за отглеждане и изследване в лаборатория. Микробите дълго са били пренебрегвани, че остава загадка как се развиват. Сега изследователите могат да бъдат по-близо от всякога до правдоподобните еволюционни отговори. Благодарение на нарастващия интерес към тези често пренебрегвани микроби и продължаващото изобретение на методи за отглеждане на археи в лабораторията, клетъчните биолози ги виждат по-подробно, отколкото е било възможно преди.

Nature

Снимка: Някои видове процъфтяват във врялата вода на Големия призматичен извор в Националния парк Йелоустоун

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html