неделя, 5 май 2024 г.

Партиите събират и електронно подписи за явяване на изборите

компютър, лаптоп

Снимка: pixabay.com

Партиите събират и електронно подписи за явяване на парламентарните избори на 11 юли. Опцията на сайта на ЦИК е активна от 17 май, като на този етап от нея могат да се възползват само граждани, които имат електронен подпис. Класическото събиране на подписи на хартия за явяване на вота продължава.

„Малка крачка за човека, голям скок за парламента и гигантски подскок за ЦИК. Това е възможността да се подпишете електронно, за да може една партия да се яви на избори. Повече от десетилетие зор и мъки трябваха на ЦИК, за да узрее за тази толкова високотехнологична иновация“, обяви Ивайло Мирчев от „Демократична България“ във Фейсбук профила си. От формацията настояваха хората да могат да се включат в подписката на избраната от тях партия или коалиция и с ПИК кода от НАП, но идеята не беше възприета при последната редакция на Изборния кодекс в 45-тото Народно събрание.
„Готови сме за тотална дигитализация на страната в рамките на 2 г. и да приключим с аналоговата епоха на ГЕРБ. 11 юли“, написа още Ивайло Мирчев.

От понеделник, 17 май, всеки, който разполага с квалифициран електронен подпис може да се включи в подписка за дадена политическа сила с него.
За участие на избори политическите сили следва да съберат минимум 2 500 подписа. За да бъде подписана подписка чрез квалифициран електронен подпис, е необходимо да бъде изтеглено заявлението от следния адрес https://bit.ly/3htsOjS .
Необходимо е попълване на три имена и ЕГН и полагане на квалифициран електронен подпис, след което заявлението се изпраща на имейл на посочената политическа сила. За целта всеки, решил да подкрепи предпочитана от него партия или коалиция, трябва през сайта на съответната политическа сила да провери на какъв имейл да формацията приема заявленията за електронна регистрация за изборите. Услугата на този етап не е особено популярна, тъй като използването на електронен подпис от граждани не е масово разпространено.

Васил Божков например обяви във вторник във фейсбука си, че формацията му „Българско лято“ отива на избори самостоятелно този път. Бизнесменът с 19 обвинения от българската прокуратура и забегнал от февруари 2020 г. в Дубай, призова привържениците си да се включат в събирането на подписката.

„За да участва в парламентарни избори, всяка партия трябва да представи списък с подписи на свои поддръжници за регистрацията ни в изборите. Тъй като сроковете са кратки, каним всеки от вас, който иска да ни подкрепи, до 21.05 (включително) да заповяда в централата ни в София на ул. „Московска“ 43, или в най-близкия областен офис на „Българско лято“, пише Божков. Той публикува и линк за бланка за събиране на подписи, както и списък с областните офиси на ПП „Българско лято“. Негови симпатизанти обаче питат под поста му как да го подкрепят от страната и чужбина от места, където формацията няма офиси.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html