петък, 3 май 2024 г.

Мика Зайкова или Зайка Байкова – изборът е ваш

Тодор ТОКИН

Тези дни г-жа Мика Зайкова, доайенът на споминалото се без време 45-о народно събрание, показа, че и на преклонна възраст един уважаван специалист може да срути реноме, което е градил цял живот. Как ли? Ами много просто – като се подчини на партийна дисциплина. В случая – на най-авторитарната партия у нас от началото на прехода – „Има такъв народ“.

Мика Зайкова не дойде в „Забраненото шоу на Рачков“ в неделя, след като гостуването ѝ бе рекламирано цяла седмица. Тя е съобщила, че не може да присъства, защото е в провинцията. Оправдание, че

пиарите на г-н Станислав Трифонов не са ѝ разрешили.

Ако не се беше подчинила на фалшивата партийна дисциплина, г-жа Зайкова нямаше да стане обект на подигравки и да бъде прекръстена на Зайка Байкова, впрочем чудесно изиграна от талантливия певец Рафи Бохосян.

„Въздържайте се от обидни намеци. Аз съм на 63 години без ДДС“, скастри Байкова водещия, който изрази възхищението си, че тя е на цели 79 години. „Повечето депутати бяха като крава върху покрив. Чудиш се как такова големо говедо се е качило толкова високо“, коментира тя поведението на народните представители в парламента. „Ако видите депутат да трепери за народа, значи е с Паркинсон“, бе друг култов лаф на Зайка Байкова.

Такива неща можеше да каже и оригиналът в лицето на самата г-жа Зайкова, известна с пиперливия си език и чувството си за хумор, което изпитаха на гърба си пред тв камерите социални министри и експерти. Ако беше свободна да стори това, разбира се. Как мислите,

какво ще запомни суверенът – Мика Зайкова или Зайка Байкова?

Нямаше да припомням всичко случило се в студиото на Димитър Рачков, ако и аз като журналист не бях подведен от достолепната госпожа. По ирония на съдбата аналогичната ситуация се разигра горе-долу по същото време, когато и Рачков остана с пръст в устата. Събота, 16:50 ч. Обаждам се на г-жа Мика Зайкова с молба да ми отговори на няколко въпроса. Без да я лаская излишно, й обяснявам, че тя бе светъл лъч в 45-ото НС, че с чувството си за хумор при откриването на парламента напомня незабравимия Гиньо Ганев. От тактически съображения пропускам само да изкажа мнението си за иначе мрачната парламентарна група на Шоуто. Г-жа Зайкова се съгласява да даде интервю, но помоли това да стане в неделя по същото време, защото имала гости.

Верен на точността, звъня в неделя точно 24 часа по-късно. Ще направим интервю, ама трябва разрешение от пиарката, праща ме в десета глуха г-жа Зайкова. Не споменава, че е в провинцията, както вече е обяснила на екипа на Рачков.

Благодаря, отказах се, защото прекрасно знам, че пиарите у нас са назначени да крият началниците си, да натаманяват интервюта, които са дали хора от партията им, да чистят от текста всяко отклонение. И най-накрая да се получи едно беззъбо недоносче, скучно и тъпо, но задоволяващо т.нар. пиари, които по дефиниция почти винаги нямат нищо общо с журналистиката.

Преди да стане депутат от Шоуто, г-жа Зайкова бе един уважаван синдикален деец

от КТ „Подкрепа“, винаги готова да коментира с острия си език социалната политика на всеки социален министър на всяко правителство. А те бяха много и тя нищо не им спестяваше.

Като стана депутат обаче, не я чухме да се произнесе по любимата си социална тема. А беше интересно какво ще бъде нейното мнение – на човек, видял две и двеста и работил с правителства от всички цветове и техните социални министри.

Язък, че уважаваната от всички синдикалистка занапред ще си остане май не Мика Зайкова, а Зайка Байкова.

Случаят „Зайка Байкова“ поставя и един друг въпрос. Поне 5 пъти в единственото си интервю на живо по БНР лидерът на Шоуто г-н Станислав Тодоров Трифонов натърти, че България е на 112 място в света по свобода на словото. „Свободата на словото не е да си на 112-о място, това е да казваш това, което ти повеляват логиката, моралът. Това е да си свободен“, обясни Дългия, както го нарече заместникът му Тошко Йорданов в „Панорама“. Свобода имало само във Фейсбук, където нямало собственици, а в радиата, вестниците и телевизиите имало.

А да забраниш на г-ж Зайкова да „казва това, което ѝ повелява логиката, моралът“ какво е бе, г-н Трифонов? Не се ли казваше цензура? Проверка на „Галерия“ показа, че тя няма и профил във Фейсбук. Къде да си казва мнението? Със сигурност има какво да каже много повече от почти всичките депутати на Шоуто. Но

така е в България – станеш ли партиец, трябва да онемееш

и да чакаш благоволението на началника да кажеш нещо. Като задължително трябва да цитираш нЕкои негови съображения. Иначе – вън. А г-жа Зайкова дори няма какво да цитира от лидера си, да не говорим за заместника му. Защото ако ѝ се наложи да цитира Тошко Йорданов, ще трябва да употреби думи, недостойни за преклонната възраст на една уважавана дама.

При една следваща класация нищо чудно да паднем и по-надолу от 112-о място. Да припомним, че телефон 112 е специално за спешна помощ. От такава има нужда словото, нали така!

Такива ми ти работи, драга г-жо Зайкова. При д-р Тренчев и Митко Манолов в „Подкрепа“ направихте име. Защо ви трябваше да влизате в политиката, и то точно в тая партия?

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html