понеделник, 29 април 2024 г.

Кмет на „Да, България“ сгази лука, имал фирма

Един от знаковите кметове на софийски район, избран от листата на „Да, България“ – Георги Илиев, се забърка в куп скандали за двугодишното си управление на квартал „Слатина“. Той временно е спрял да изпълнява задълженията си, след като в Общинската избирателна комисия е получен сигнал, че притежава дялове в търговско дружество, съобщава вестник „Галерия“. Илиев твърди, че от години не се занимава с бизнес. По закон обаче той е длъжен в 30-дневен срок след избирането си на поста да прекрати всякакво участие във фирми. Защо не го е направил? Според източници от „Да, България“ Илиев съвсем умишлено не го е сторил, за да има удобен повод да се махне от позицията районен кмет. Неговата цел е да се кандидатира за кмет на София на изборите през 2023 година. В момента Илиев прави активна кампания сред привържениците и активистите на „Да, България“ в София да го подкрепят на вота срещу кандидата на ГЕРБ.

Участието на Илиев в търговско дружество не е първият скандал с негово участие в последните две години. Наскоро инициативен комитет от жители на „Слатина“ му поискаха оставката след скандал с мерките срещу коронавируса в детските градини в района. Според хората той е отклонил средства, които били предвидени за защитни материали за децата. Едно от първите неща, които Илиев се опита да въведе в района, бе „зелена зона“, въпреки че там проблеми с паркирането няма. Това предизвика гнева на жителите и Илиев оттегли предложението си.

През март той бе принуден да уволни заместника си Христо Христов, също от „Да, България“. Христов грубо наруши изборното законодателство, тъй като се кандидатира за народен представител и като зам.-кмет провеждаше агитация в секция в квартал „Христо Ботев“. „Освободих своя заместник Христо Христов поради сигнали, че е присъствал нееднократно на територията на училището, в което са всички секции в кв. „Христо Ботев”, и там е разговарял с хора. Това само по себе си не е проблем, стига да не беше кандидат за депутат в 24-и МИР и това му поведение да не беше забранено от изборното законодателство. Сигналите бяха подадени в системата на „Ти броиш”, обясни тогава Илиев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html