неделя, 5 май 2024 г.

Как еволюира съвременният човек?

Да, съвременният човек еволюира. И става дума не за големи периоди, а за последните 70-80 години. Природата непрекъснато „поправя“ грешките си, после резултатът се оглежда, и ако е нужно се нанасят нови „корекции“. Кои са новите придобивки, които вечно бдящата природа е нанесла на човека?

Нова артерия

В ранната фаза на бременността в зародиша се формира т.нар. средна артерия, която помага на кръвта да циркулира към растящите ръце и да ги храни. В осмата седмица от ембрионалното развитие тя закърнява. Но се оказва, че не винаги е така. Още в средата на XVIII век анатомите забелязали, че при някои хора допълнителен кръвоносен съд функционира през целия живот. В човешката популация това се среща не повече от 10 процента.

Австралийски учени анализирали строежа на ръцете на 78 трупа на мъже и жени на възраст между 51 и 101 години и стигнали до любопитен извод. За последните 25 години у хората това се среща все по често – в около 33 процента при хора, родени след 1940г.

 Изчезващите зъби

 Още един важен признак за продължаващата еволюция – зъбите, наричани мъдреци, отсъстват при почти 20 процента от европейците. Все по-често специалистите не наблюдават дори зачатъци на тези крайни кътници. А ако ги има, заемат все по-неправилно положение или не израстват до края. Повечето учени свързват това с промяна на храненето. Процесът на формиране на Homo sapiens е и своего рода процес на намаляване броя и големината на зъбите. Преди около 2,6 млн. години храната става по-разнообразна, включва се и растителната храна, открит е огънят и хората са се научили как да обработват храната термично. Времето за сдъвкване се намалява многократно, размерът на челюстите намалява.

Една особена кост

През последните 150 години медиците наблюдават почти три пъти и половина по-често фабела – малка кост, която покрива задната част на колянната става. Тя силно пречела на нашите предци – намалявала маневреността и гъвкавостта, затова се срещала рядко. Но специалистите твърдят, че тя се среща все по-често в съвременните хора – средният ръст и тегло на човека са се увеличили и съответно натоварването, поради което тази изчезваща в процеса на еволюцията костица изведнъж се оказала необходима.

Хората стават все по-хладни

Още едно важно и почти незабележимо изменение за последните 100-150 години е снижението на температурата на тялото. За този период хората са по-хладни с 0,4 градуса по Целзий. При това числото не се променя при отчет на индекса на теглото, ръста или расата на участниците.

 

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html