неделя, 5 май 2024 г.

Здравният министър размисли и върна свободните коридори за ваксиниране

Здравните власти около коронавируса смениха решението си от 17 май да ваксинират приоритетно четири дни в седмицата възрастните хора. То живя един ден, властите размислиха и върнаха свободното ваксиниране на всички желаещи.

С нова заповед от 18 май, публикувана в следобедните часове на деня на сайта на Министерството на здравеопазването, свободното ваксиниране на всички желаещи се завръща.

Старото решение гласеше, че от понеделник до четвъртък на всяка седмица общопрактикуващите лекари и временните имунизационни пунктове ваксинират приоритетно лицата на възраст над 60 години и лицата с хронични заболявания, като исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания, онкологични заболявания или други заболявания по преценка на лекаря. Петък, събота и неделя на всяка седмица се ваксинират всички желаещи лица

Това доведе до опасения от страна на ваксинационните центрове (основно в болници) за отлив на желаещи да се ваксинират, както и до чудения дали е редно да се поставят втори дози, ако те се падат в дните от понеделник до четвъртък и не са за възрастни над 60 години или хронично болни.

От думата „приоритетно“ следва обаче да се заключи, че ваксинационните пунктове трябва да организират така работата си, че наредилите се за ваксинация възрастни над 60 години и хронично болни да бъдат с предимство пред останалите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html