понеделник, 6 май 2024 г.

Би Ти Ви и Атлантическият съвет скочиха на Бойко Рашков

Днес министърът на вътрешните работи Бойко Рашков използва ефира на националното радио БНР, за да коментира почтеността на водещите на „Тази сутрин“ Биляна Гавазова и Златимир Йочев, като направи внушение, че те са изпълнявали поръчка чрез интервюто си с него (на 17 май), и дори препоръча на собствениците на медията да ги отстранят като водещи.

Това се казва в позиция на bTV, разпространена до средствата за масова комуникация. Причина за това е скандалното изказване на служебния МВР министър Бойко Рашков, че ще уволни веднага Биляна Гавазова и Златимир Йочев, ако е бил шеф на телевизията.

Златимир Йочев и Биляна Гавазова, снимка бТВ

Ето какво още пишат от медията:

„bTV Media Group счита за силно обезпокоително за медийната среда в България, че след повече от 30 години демокрация и свобода на словото в страната, длъжностни лица от всяко правителство продължават да си позволяват да атакуват публично журналисти от частни независими медии с безпочвени твърдения.

Неуважението към авторитетни медии с високо доверие, като bTV и нейните журналисти, публично демонстрирано от представителите на всяка власт, считаме като основна причина за 112-ото място на България в класацията на Репортери без граници.

Отчитаме силната роля, която медиите играят за изграждането на истории и отправянето на послания на политическите фигури, партии и кандидати по време на активната предизборна кампания. Единствената роля на bTV обаче е да предоставя обективно и плуралистично отразяване на новините в интерес на своите зрители.

bTV се противопоставя на всяка форма на влияние или манипулация от трети страни. Намесата на представители на властта и други преки или косвени играчи в предизборната кампания няма да се толерира и ще се счита за дезинформация“.

 

И от Атлантическия съвет излязоха с позиция по случая и настояха Радев веднага да уволни Бойко Рашков. Ето позицията на атлантиците:

„Това не е просто реваншизъм. Това е реставрация на методи, средства и стил на управление от времето на комунизма. Бившият комунистически следовател Бойко Рашков и настоящ служебен вътрешен министър показа най-грозното лице, което една власт може да има в днешна България“. Това се казва в позиция на Атлантическия съвет по повод казаното днес от Рашков пред БНР.

„Като гражданска организация, гарант на евроатлантическия избор на нашето общество, призоваваме гражданите и журналистическата общност да защитят решително свободата на словото и независимостта на медиите!  Сега, защото утре може да е късно!

Вярваме, че медиите ни ще реагират така, както са правили и в предишни години, когато представители на властта са атакували по подобен начин интервюиращите ги журналисти.

Бойко Рашков прекрачи дебела червена линия. Реакцията на това деяние ще покаже доколко обществото ни има имунен отговор против вируса на диктатурата.

Подобни тежки посегателства против демокрацията и свободата на словото у нас не могат по никакъв начин да бъдат премълчавани и оставяни без отговор!

Настояваме за незабавно публично извинение от страна на Бойко Рашков. Ако не го стори, призоваваме Румен Радев веднага да уволни този служебен министър!“, се казва в позицията на Атлантическият съвет.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html