неделя, 5 май 2024 г.

Докъде стига дългата ръка на Божков

Една неизвестна за широката публика дама стана повод за леки конвулсии в служебния кабинет. Казва се Елена Павлова Фичерова-Караиванова и стана началник на политическия кабинет в министерството на Бойко Рашков. Биографията й е повече от скромна, но има една чувствителната част, както казват дипломатите – тя е учредител на партията на дубайския изгнаник Васил Божков „Българско лято“.

И защо министър Рашков изведнъж е преценил, че точно тя е човекът за този избор, ако разбира се е имал избор? Нито е учила в Харвард, нито е известна като протестър от лятото на 2020г.  Данни за нея до този момент не са споделени на страницата на министерството.

Има един интересен факт обаче. Издигната е била за кандидат за депутат от партията на Божков, но после е преценила сигурно, че не е дорасла да заема такава високоотговорна позиция и се е оттеглила. Ако бяхме някакви мнителни хора, можехме да си помислим, че за нея е имало други планове, та е поискала да я заличат от списъците като кандидат-депутат.

Бойко Рашков в интервю по бТВ също не хвърли светлина по въпроса, но пък пое цялата отговорност за нейното назначаване. „Аз се позаинтересувах от нейната биография и сам стигнах до нейния избор“, сподели той. Позаинтересувал се, нямал забележки и я назначил. Не стана ясно и дали са се познавали лично от уклончивия му отговор: „Не мога да твърдя, че я познавам.“ Така обикновено се казва за човек, когото познаваме, но не го знаем чак толкова издълбоко.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев бе по-откровен: „Що да не е човек от партията на Божков?“

Той вероятно е забравил, че МВР е деполитизирана институция, но това са подробности.

По-интересният въпрос е, знаел ли е президентът за назначаването на Фичерова-Караиванова на ключовия пост в министерство, което, както се казва, му е важно, много важно с оглед на предстоящите президентски избори?

Добре е известно само, че Рашков е много верен човек на президента. Можем ли да допуснем, че МВР шефът не е споделил с архитекта на правителството и негов началник такава важна информация? Можем, ако повярваме в думите на говорителя Антон Кутев, дългогодишен кадър на БСП:

„Трябва да се стъпи на чисто от следващото правителство. Можем да изведем на чисто следващото управление. Стремим се да махнем от системата нещата, които са кухи и спъваха управлението, ще правим разлика между професионалисти и калинки.“

Та колко е дълга ръката Божкова в конструирането на служебния кабинет. В София срамежливо отбиват въпроса, но самият Божков смело заявява подкрепата си за Мая Манолова, Отровното трио, партията на Слави и за „Демократична България“ в частта за смяна на главния прокурор. И не пропусна да изкаже своята подкрепа за действията на президента.

Колкото и да се правят, че не го забелязват, Божков напомня за себе си. И има пълното право, платил си е.

Рени Нешкова

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html