неделя, 5 май 2024 г.

Президентът се оплака: Няма желаещи да стават министри

Винаги съм се водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий съм подбирал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия. Това заяви в интервю за БНР президентът Румен Радев.

„Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми – финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност“, подчерта държавният глава.

„Разбира се, че президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство. Така е по Конституция и аз не бягам от тази отговорност“, подчерта Румен Радев.

Според него този служебен кабинет е модел за излизане от безпътицата, в която се намира в момента България. „45-ото Народно събрание показа точно тази безпътица“, уточни той.

Румен Радев изказа опасение, че може да се стигне до трети парламентарни избори тази година. „Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на г-н Бойко Борисов“, каза Радев.

Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и върза ръцете на служебното. Отишлото си правителство абдикира от задачата да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин поставя служебния кабинет в трудна ситуация. Защото това е план, разработван почти година от всички дирекции към министерствата от голям екип към МС, с много секретна информация, с дълги комуникации с Брюксел и забележки оттам, които не са достъпни до обществеността. И сега в рамките на дни това трябва да се смели и да се вземе решение. Ще се внася ли в този вид, или ще се търси начин той да бъде актуализиран, каза Радев.

Според държавния глава гражданите трябва да бъдат включени по-активно в управлението на държавата. Ние трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения, призова Радев.

Аз като президент съм си поставил тази задача, с госпожа Йотова работим в тази посока. От това правителство очаквам да направи първата крачка, макар и минимална, заяви Румен Радев.

Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че олигархията е негова. Всяка олигархия се стреми да започне да работи и със следващото управление. Няма как олигархията на Божков или който щете, да стане олигархията на Радев. Ние имаме различна ценностна система, те даже не се пресичат, моята и на предишния премиер. В такива дебати няма да влизам. Моята политика е ясна – укрепване на държавността, коментира Румен Радев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html