неделя, 5 май 2024 г.

Новият шеф на НАП се отървал от фирма-длъжник и заминал за Дубай

Новият служебен директор на НАП Румен Спецов е притежавал фирма, която след продажбата ѝ става крупен длъжник за агенцията, съобщи разследващият портал Bird.bg.

Информацията се потвърждава от Търговския регистър и от списъка на длъжниците на НАП. От пресцентъра на агенцията също потвърдиха данните, но обясниха, че бившото дружество на Спецов е натрупало дълга, след като той е излязъл от собствеността му.

Румен Спецов дълги години е работил в системата на НАП, включително в закритото вече специализирано звено за борба с данъчните измами „Разследване на особени случаи“ (РОС). Впоследствие обаче по необявени причини напуска данъчната агенция.

„От придобиването на компанията „Гранекс Трейдър“ ЕООД до момента на продажбата ѝ през април 2016 г. фирмата не е имала задължения към фиска“, казаха още от НАП.

От справка на страницата на агенцията става ясно, че през юли 2017 г. дружеството влиза в списъка на длъжниците, които имат неплатени задължения в големи размери, но нямат имущество, върху което да се наложи обезпечение, нито пък вземания. Към март 2021 г. дружеството дължи на бюджета 1 105 482 лв. заедно с лихвите, които на практика са несъбираеми.

Дружеството умишлено е продадено на т. нар. „сламено лице“ или „професионален длъжник“ от драгоманско село, което не разполага с достатъчно имущество, за да покрие задълженията на фирмите, които му се прехвърлят. Купувачът има и други фирми с дългове към бюджета.

18 години Румен Спецов подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои фирми в България поради получаването на статут на постоянно пребиваващ в Дубай, Обединени арабски емирства, където живее със съпругата си, която работи за голяма международна компания в Дубай“, съобщава Mediapool.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html