неделя, 5 май 2024 г.

Китайският комунизъм кацна на Марс

Китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс, съобщи държавната осведомителна агенция Синхуа.

Модулът за кацане на космическия апарат „Тянвън-1“ кацна на Червената планета рано тази сутрин заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“.

Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета, отбелязват световните агенции. Това е и пореден напредък за китайската космическа програма.

Сега, когато осъществи първото си кацане на Марс, новата космическа сила иска да настигне САЩ, които изпратиха на планетата няколко изследователски устройства.

През 70-те години Съветският съюз осъществява успешно кацане, но в крайна сметка губи връзка с космическата си сонда.

Пекин постоянно разширяваше космическата си програма през последните няколко години и има планирани мисии за десетилетия напред.

Китайският президент Си Цзинпин поздрави представителите на аерокосмическия отрасъл на Китай за успешното кацане на „Тянвън-1“ на Марс.

„На стогодишнината на Китайската комунистическа партия мисията „Тянвън-1″ успешно кацна на Марс, от името на ЦК на ККП, Държавния съвет и Централния военен съвет на Китай горещо ви поздравявам“, се казва в телеграмата, цитати от която привежда агенция Синхуа.

Държавният глава отбелязва, че успешното кацане на апарата на Червената планета е ознаменувало нов етап в китайските междупланетни изследвания.

Си, който освен държавен глава едновременно с това е и ръководител на партията, изрази увереност, че представителите на аерокосмическия отрасъл ще продължат усърдната си работа в областта на изследването на космоса и ще допринесат още за развитието на човечеството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html