неделя, 5 май 2024 г.

Гешев: Закриването на специализираните съд и прокуратура е тричане на съдии

 

Висшият съдебен съвет (ВСС) остро осъди опита за закриване на специализираните съд и прокуратура в специална декларация, а негови членове го определиха като удар срещу тези органи и тричане на съдии.

Декларацията в защита на спецмагистратите беше предложена от екипа за реакции при кризи – Боян Магдалинчев, Цветинка Пашкунова и Калина Чапкънова, във връзка с предложенията за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), внесени от „Демократична България“ във вече разпуснатото 45-о народно събрание и приети от правната комисия на първо четене. Измененията така и не бяха гласувани от народните представители.

Заседанието на пленума днес беше председателствано от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, който стана първият, успял да въведе ред в изказванията на членовете на съвета. Освен това даде идеи за редакции на декларацията така, че да не бъде тълкувана превратно, изказът да е издържан юридически и да е обективна и принципна.

Нещо повече – Стоилов предложи да се изготви и анализ за резултатите от дейността на специализираните съд и прокуратура от създаването им до момента, като призова ВСС за по-голяма оперативност и заяви, че ще свика заседание на пленума следващия четвъртък, когато не беше планирано такова. На това заседание ще бъдат одобрени критериите и показателите, по които ще бъде направен анализът, който по същество трябва да е готов за два месеца. Идеята на Стоилов за анализа беше провокирана от множеството изказвания на кадровици, които днес разкритикуваха законодателя, че предлага закриване на специализираното правосъдие в нарушение на Закона за нормативните актове и без обосновка за дейността му, а се е мотивирал само с общи фрази.

Иначе дискусията по декларацията продължи повече от два часа. По време на дебата се чуха твърдения, че текстът ѝ е политически, без правни аргументи, че тя е закъсняла, безадресна, а от друга страна – че тя е реакция срещу опит за политическа намеса в независимостта на съдебната система, срещу удар срещу спецправосъдието и опит за тричане на съдии, че предложените изменения в НПК и ЗСВ унижават магистратите и служителите и др.

Закриването на тези структури ще бъде само в интерес на мафията, на хората, които извършват престъпления, а цената ще платят българските граждани и вероятно това е една от целите. Проблем за прокуратурата няма. Това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, а не на прокурори“, заяви главният прокурор Иван Гешев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html