събота, 4 май 2024 г.

Референдум за независима Шотландия: Въпросът е не дали, а кога

Никола Стърджън, снимка Интернет

Шотландският първи министър Никола Стърджън заяви на британския премиер Борис Джонсън, че работата по втори референдум за независимост на Шотландия може да се обобщи с думите „не дали, а кога“. Това бе първият им разговор след изборите в Шотландия, на които партията на Стърджън – Шотландска национална партия спечели,  но на косъм от мнозинство (64 от 65 нужни места). 

Стърджън и Джонсън са обсъдили възможността за ново допитване за отделяне от Великобритания, след като предишното бе преди 7 години. Привържениците на оставането в Обединеното кралство надделяха (с 55%) на тогавашния референдум. Още след последвалия референдум за Брекзит обаче Стърджън настояваше, че обстоятелствата са се променили – мнозинството  шотландци са избрали да не се отделят именно заради ценността на ЕС.

Джонсън многократно е отхвърлял идеята за нов референдум и е заявявал, че би било „безразсъдно и безотговорно“ в пандемичната обстановка. Би Би Си обаче отбелязва, че в британския кабинет, изглежда, дават сигнали, че правото на нов референдум може и да не се оспори в съда.

Според говорител на Шотландската национална партия Стърджън е заявила в телефонния си разговор с Джонсън, че планът е народът на Шотландия да избере бъдещето си, „след като свърши кризата“ с коронавируса, макар в момента фокусът да е върху възстановяването от пандемията.

По-късно Стърджън каза, че действително може да се внесе законопроект за референдума идната пролет като част от плановете това да стане в първата половина на мандата ѝ. Стърджън използва темата като част от кампанията за изборите за регионалния парламент. На вота на 6 май тя увеличи местата си в парламента с едно. Макар да няма мнозинство за прокарване на нов проект, се очаква да получи подкрепа от други партии, например Зелените.

Коментарите на Стърджън по темата, която тя повдигна и след обявяването на резултатите от изборите, сочат, че дебатът за независимост ще продължи да е доминиращ в шотландската политика и ще поставя под въпрос бъдещето на Великобритания, пише „Политико“. Изданието отбелязва, че Стърджън вероятно се размина с мнозинство заради тактическо гласуване на привържениците на съюза с Обединеното кралство.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html