неделя, 5 май 2024 г.

Човек на Цветанов инициатор за премахване Паметника на съветската армия

 

 

Група от български политици, граждани и журналисти стартира инициатива за демонтиране на Паметника на съветската армия в София, или МОЧА –  Монумент на окупационната червена армия, както те го наричат. Това обяви на пресконференция в БТА Горан Благоев, бивш водещ на предаването „Вяра и общество“ по БНТ, сега политик от извънпарламентарната група „Републиканци за България“ с лидер бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

В Инициативната група са Горан Благоев, Иво Инджев, Иван Анчев, Иван Сотиров, Кубер Сапарев, д-р Любомир Канов, Марта Георгиева и Румен Динев.

Благоев припомни, че инициативата върви вече 30 години, но сега е моментът да се извърви пътят. „Това се случва днес, защото не искахме вчера, на 9 май, да се разпалват страсти“, обясни той.

Горан Благоев съобщи, че от днес стартира общо писмо до институциите от името на групата, но то е отворено за граждански организации и партии, които припознават каузата за събаряне на Паметника на съветската армия.

Искането в писмото е институциите да се произнесат за бъдещето на паметника и на базата на нормативните документи и молби „да бъдат доведени нещата до своя край“. Средства за премахване на Паметника на съветската армия в момента се събират. Журналистът Иво Инджев заяви: „Време е страстите да се разпалят, няма никъде в Европа такава арогантност. Надписът поставя световен рекорд по лъжене в три части – първата „на съветската армия освободителка“, тъй като армията не е била съветска, а червена.

Второ – не е освободителка, а окупаторка и от „признателния български народ“ – това е само една част от българския народ“.

Инджев иронизира: „уникално съоръжение, но да се наблегне на факта, че става дума за символиката на една империя“.

На пресконференцията стана ясно, че инициативата се подкрепя и от партия КОД, чийто представител Любомир Канов анализира „роболепната народопсихология на българина“, залегнала в МОЧА.

Горан Благоев в заключение постави въпроса и за смяната на името на основния храм на България – Свети „Александър Невски“, което по думите му „може да започне да се обмисля“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html