неделя, 5 май 2024 г.

Жан Виденов прави „Лява алтернатива“, БСП нямала бъдеще

Бившият лидер на БСП и бивш премиер Жан Виденов  и представители на „Безсмъртният полк“ се качиха на Бунарджика в Пловдив на 9 май, за да поднесат цветя на Альоша и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. Бившият премиер наруши дългогодишното мълчание и даде единствено пред „ПловдивПрес“ интервю, в което обяви намеренията си за участие в политиката, коментира и актуални въпроси.

Жан Виденов със съмишленик на 9 май. Снимка ПловдивПрес

Виденов заяви, че има Инициативен комитет за създаването на нова лява партия – „Лява алтернатива“, и че той е сред нейните най-активни членове, защото има най-голям опит. Партията ще участва на предстоящите на 11 юли парламентарни избори в предизборна коалиция с други партии, една от тях е Съюз на комунистите в България. Най-вероятно е  коалицията да се нарича „За чиста и свята Република“. Другата седмица ще бъде публикувано предизборното послание, казва бившият соцлидер.

„БСП няма бъдеще. Аз напуснах партията още през 2000 година. Това беше очевидно още тогава, оставиха я да деградира като отпаден продукт на Генералското движение. След толкова много години всички виждат резултата и всеки си прави оценката. Предполагам, че е една и съща. Даже и да питате Корнелия Нинова. Там бъдеще няма“, категоричен е Виденов.

„За политическата криза в България е виновна перестройката. Тя съсипа и приятелските народи на Съветския съюз. Всички ги познавам и ги обичам, аз съм част от тази култура и се гордея с това. От тази велика дипломатическа школа съм и се гордея с това. В момента в България свършва перестройката. В Русия свърши доста по-рано, други страни загинаха, защото не можаха да излязат от нея. В България свършва в момента“, смята бившият премиер. Според него партиите в момента в България са партии на перестройката.

Виденов е категоричен, че „предстоят огромни национални предателства и нашата мисия е да се борим срещу тях. Ако не можем в парламента, на улицата. Ако трябва, и с оръжие в ръка. В края на краищата страната трябва да се пази. Аз съм се клел в България“, казва Жан Виденов.

Посланието му към днешния политически елит е: „Вкупом съгрешиха, вкупом ненужни станаха – да освобождават терена“.

Жан Виденов е роден в Пловдив на 22 март 1959 г. Завършва Пловдивската английска гимназия, а през 1985 г. – специалност „Международни икономически отношения“ в Московския държавен институт по международни отношения с арабски език (като първи чужд език). Виденов е председател на БСП от 1991 до 1996 година. Министър-председател на България между 1995- 1997 година. Подава оставка от заеманите постове след масови протести заради хиперинфлацията в страната и след като част от депутатите на БСП в 37-ото НС напускат парламентарната група. След това се оттегля от активната политическа дейност. През 2000 г. престава да бъде член на ВС на БСП и председател на БСП в Пловдив. Дълго време преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където е доцент и доктор по икономика и философия. Владее английски, френски, руски и арабски език.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html