неделя, 5 май 2024 г.

Бетина Жотева бе преизбрана за шеф на СЕМ за още една година

С четири гласа „за“ и един „въздържал се“ Съветът за електронни медии преизбра Бетина Жотева за свой председател за още една година.

Снимка Интернет

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.

Преди година Бетина Жотева смени на председателското място София Владимирова. Жотева е от квотата на президента Плевнелиев.

По закон председателят на Съвета за електронни медии представлява органа, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

СЕМ реши днес да изпрати писмо до Европейската комисия заради проблема с намалените бюджети на обществените медии и на самия Съвет. Медийният регулатор за пореден път ще постави въпроса за необходимостта от реформа във финансирането на обществените медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html