неделя, 5 май 2024 г.

СЗО разреши спешна употреба на китайската ваксина

 

Световната здравна организация даде разрешение за спешна употреба на ваксината на китайската държавна фармацевтична компания „Синофарм“, предаде Ройтерс.

Друг специализиран орган на СЗО – Стратегическата консултативна експертна група, обаче изрази загриженост във връзка с предоставените от „Синофарм“ данни за опасност от сериозни странични ефекти при някои пациенти. Групата обаче е уверена, че ваксината има потенциал да предотвратява болестта, показва документ, с който се е запознала Ройтерс. Според групата ефикасността на ваксината след две поставени дози е 78,1 процента, показват данните от трета фаза на клиничните изпитания.

„Синофарм“ става първата ваксина, разработена от незападна страна, получила одобрението на СЗО. Решението е взето от техническа консултативна група.

Разрешението за спешно използване на СЗО е сигнал за националните регулационни органи, говорещ за безопасността и ефикасността на продукта. Освен това то ще позволи включването на препарат в глобалната програма КОВАКС, която има за цел да осигури ваксини за по-бедните страни

Досега СЗО е одобрила за спешно използване антиковид ваксините на „Пфайзер“, „АстраЗенека“, „Джонсън и Джонсън“, а от миналата седмица и на „Модерна“, припомня Ройтерс, отбелязвайки, че глобалната програма се сблъсква със затруднения с доставките.

След одобрението SAGE е препоръчала хората на възраст над 18 години да получат по две дози от ваксината.

Интересен е фактът, че ваксината се произвежда ударно, но досега изобщо не е подадена молба за одобрение пред Европейската служба за контрол над лекарствените средства (EMA). Ваксината е получила временно одобрение за спешни случаи в самия Китай още в края на месец август, но този вид одобрение разрешава само ограниченото ѝ ползване.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html