неделя, 5 май 2024 г.

Разкрита е загадка на камък със знаци отпреди 4000 години

 

 

През 1900 г. е открита плоча със странни знаци върху камък с размери 1,5 на 2 метра при разкопки на надгробна могила във френската област Финистер от местен археолог. След това находката е затворена в шкаф, където престоява 100 години, без никой да отгатне какво са издълбали хора, живели между 2500 и 1600 г. пр.н.е. Наречена е „плочата от Сен Белек“.

Камъкът е преоткрит през 2014 г. и днес водещата хипотеза е, че това е най-древната карта на област в Западна Европа, бе съобщено в Бюлетин на френското праисторическо общество.

От 2017 година насам находката е обект на научни изследвания, извършвани включително и с помощта на технология за триизмерно сканиране. Чак тогава неразбираемите знаци, гравирани отгоре, започват да „проговарят“. А са били създадени преди цели 4000 години.

Проучването на археолозите сочи, че картата изобразява река Одет, както и селища в нейната долина, обитавани от местното население през ранната Бронзова епоха. Според научната публикация разположението на тези селища по картата съвпада с археологическите сведения от региона.

Все още не е ясно за какво е била използвана тази карта, но учените се съмняват, че тя е служила за навигация.

В могилата, където е открита плочата, е бил погребан заможен земевладелец, гласи научната публикация. Картата най-вероятно представлява кадастрален план на неговите владения.

Учените са убедени, че тази карта може да пренареди утвърдени археологически теории и представата ни за хората от Бронзовата епоха. За първи път се открива карта, която да възпроизвежда географски мащаб.

Археолозите са сравнили гравюрите с подобни праисторически изображения от други части на Европа, както и с такива от Сахара и Папуа Нова Гвинея.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html