сряда, 1 май 2024 г.

На 100 годишна възраст почина Егор Лигачов, дясната ръка на Горбачов

Снимка ТАСС

Егор Лигачов, който бе смятан за дясната ръка на лидера на Кремъл Михаил Горбачов през последните години на Съветския съюз, почина на 100-годишна възраст, съобщи ДПА. Лигачов бе член на Политбюро на Комунистическата партия от 1985 до 1990 година, но впоследствие се разграничава от Горбачов. Издъхнал е  снощи в болница в Москва, уточни ТАСС.

Днес няколко високопоставени политици поднесоха съболезнованията си.

Едно от нещата, с които Лигачов, който е родом от Сибир, се помнеше особено много, беше това, че той е човекът, дал идеята за кампанията на Горбачов срещу алкохола през 80-те години, оказала се изключително непопулярна.

Консервативният партиен функционер отначало подкрепя политиката на гласност и перестройка. Впоследствие обаче той се разграничава от нея, а след разпадането на Съветския съюз заявява, че най-голямата му грешка е подкрепата му за кандидатурата на Горбачов.

Наследникът на Горбачов Борис Елцин също се превръща в противник на Лигачов, за когото се твърди, че е автор на крилатата политическа фраза „Борисе, не си прав“(на руски „Борис, ты не прав“). Както се твърди, той я е произнесъл през 1988 година, когато обвинил Елцин на конференция на Комунистическата партия, че прави погрешни политически заключения.

Елцин почина на 76-годишна възраст през 2007 година, а Горбачов е още жив и е на 90 години.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html