неделя, 5 май 2024 г.

130-килограмов трансджендър ще вдига щанги на олимпийските игри

На олимпиадата в Токио през тази година ще станем свидетели на нещо историческо – за пръв път трансджендър ще участва в най-висшия спортен форум. Става дума за Лоръл Хъбърд – 43-годишна щангистка от Нова Зеландия, която по рождение е мъж на име Гавин. Квотата й за Игрите все още не е потвърдена, тъй като формално квалификациите продължават до 5 юли. Но Международната федерация по вдигане на тежести и МОК редуцираха броя на състезанията заради коронавируса и реално няма какво да попречи на новозеландката да бъде сред класиралите се за Токио.
За момента Лоръл Хъбърд, която е висока 185 см и тежи около 130 кг, е на 16-о място в категорията на най-тежките, но поне шест от състезателките с повече точки от нея няма да могат да участват в Токио. В това число влиза и отстранената заради подозрения за допинг рускиня Татяна Каширина.

Допреди десетина години Лоръл все още е мъж и се изявява с рожденото си име Гавин Хъбърд. Доказва се като един от водещите щангисти в Нова Зеландия, като още в началото на кариерата си Гавин става национален рекордьор за младежи в категория над 105 кг. На 35-годишна възраст Хъбърд слага край на кариерата си и заема пост в местната федерация по вдигане на тежести. Впоследствие сменя пола си, взима името Лоръл и започва да се състезава отново, само че при жените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html