неделя, 5 май 2024 г.

Русия заплаши Google с глоба от 1,27 трилиона долара

Компанията Google е заплашена от руските власти с астрономическа глоба от 94 трилиона рубли, което се равнява на 1,27 трилиона долара. Тя ще влезе в сила, ако IT-гигантът не възстанови акаунта на православния телевизионен канал „Царград“ в платформата за видео Youtube. Решението за глобата е на московския градски съд и в него се казва, че ако до 20 май акаунтът не бъде подновен, от този ден започва да тече глоба – по 1400 долара на ден. Санкцията ще се увеличава двойно на всеки две седмици. Все пак съдиите са отпуснали малко въжето, като са разрешили на Google да подаде жалба срещу това решение. Според адвокатите, ако глобата наистина бъде приложена, след 7 месеца тя ще достигне 1,27 трилиона долара. Куриозното в случая освен космическия размер на глобата е в това, че ако руското подразделение на Google реши да върне акаунта на „Царград“ и по този начин си спести санкцията, то с това ще наруши американските закони, на които се подчинява централата на компанията.

Акаунтът на телевизия „Царград“, която е собственост на олигарха Константин Малофеев, бе спрян на 28 юли миналата година. Причината е в санкциите, които САЩ наложиха на Малофеев още през 2014 година. Преди седем години на него му бе забранено да стъпва на териториите на САЩ, Канада и Европейския съюз.

„Сигналът на държавата е ясен – тя не е готова да се подчинява на правилата, наложени от гигантите в IT сектора – коментира бившият съветник на руския президент Владимир Путин по въпросите на интернет Герман Клименко. – Сега Google има два хода. Или да върне акаунта, или да напусне Русия. Второто е по-вероятно, защото така загубите ще са по-малки. Руският пазар не е най-богатият и печеливш за колос като Google. Има и трети вариант, при който компанията ще плати част от глобата, но ще ограничи своето влияние в Русия и механизмите за неговото налагане. С други думи – ще отстъпи от сегашните си позиции.“

Адвокатите на интернет гиганта смятат да обжалват до последно решението на московския съд и по този начин да отложат плащането на глобата, а през това време да се търсят начини за споразумение. Обжалването може да продължи около година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html