неделя, 5 май 2024 г.

Избори за парламент в Шотландия и Уелс и за кметове в Англия

Днес в Шотландия и Уелс се провеждат парламентарни избори, а в Англия ще има избори за местни съвети и за кметове, предаде БНР. 129 депутати ще бъдат избрани за Холируд, шотландският парламент, като независимостта на Шотландия беше ключов момент в предизборната кампания. 
Първият министър на Шотландия Никол Стърджънт. Ако нейната партия победи, се очаква да бъде поставен въпросът за независимостта на Шотландия Снимка Интернет
В уелския парламент, известен още като Сенед, ще бъдат разпределени 60 места.
Английските гласоподаватели пък ще определят хиляди общински съветници, ще изберат 13 кметове на градове, сред които столицата Лондон и депутат от Хартлипул в Камарата на общините.
Днешният четвъртък е първото изпитание за партиите след общите избори през 2019 година и последвалата пандемия от коронавируса. Избирателните секции ще отворят врати в 7.00 часа местно време и ще затворят в 22.00 часа.
Трудно е да се каже кои от всички тези избори са най-интригуващи, но все пак тези в Шотландия повдигат най-важни въпроси, защото ако Шотландската национална партия спечели мнозинство, почти със сигурност в някакъв последващ етап ще бъде поискан нов референдум за независимост.
Несъмнено голям интерес буди изборът за кмет на Лондон, където Садик Хан от Лейбъристката партия води в анкетите и се надява на втори мандат.
Интересен е изборът на депутат в Хартлипъл, където възможно консерваторите да победят в традиционния бастион на лейбъристите.
Пандемията попречи на провеждането на нормални предизборни кампании, така че е трудно да се правят ясни прогнози. Освен това пак заради пандемията е възможно и забавяне на преброяването на гласовете.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html