неделя, 5 май 2024 г.

Адмирал Ефтимов: В небето над София ще преминат над 20 летателни средства

Адмирал Емил Ефтимов, снимка Интернет

В небето над София ще преминат над 20 летателни средства, което е почти пълно представяне на въздухоплавателните средства в Българската армия. Това каза за празничното предаване „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той обясни, че въпреки продължаващата епидемична обстановка ще има водосвет на знамената светини и бойните знамена. Освен това представителите на военните сили ще бъдат строени, ще се покаже нова индивидуална екипировка и въоръжение.
Адм. Емил Ефтимов обърна внимание, че Българската армия продължава да затвърждава ангажимента си към Западните Балкани.

„В това отношение тази година бе взето решение за увеличение на оперативния резерв на операция „Алтея“ с национален елемент и рота. За първи път планираме есента да вземем участие в учение в Босна и Херцеговина и работим за изпълнението на тази задача. Ангажиментът ни към Западните Балкани остава. Фокуса на НАТО остава в Ирак, а нивото на амбиция се повишава. След решение на МС имаме ниво на амбиция до четири офицера, които изпълняват функции в органите за обучение и отбранително планиране в отбранителните системи на Ирак. До месец предстои да развием комуникационен модул, който е в схемата на НАТО. Ангажиментите на Българската армия по отношение на мисии и операции на ЕС и НАТО остават“, каза началникът на отбраната.

Продължава участието на Българската армия в мисии и операции на ЕС и НАТО. Над 650 военнослужещи остават в Босна и Херцеговина като част от операцията на ЕС „Алтея“, родната ни армия остава и като стабилизираща сила в Косово, и продължава участието си в морските операции на ЕС и линията „ATALANTA“, освен това се запазва редовното участие във военноморските операции на НАТО.
Очаква се до 1 септември контингентът ни от Афганистан да бъде върнат в България, каза още адм. Емил Ефтимов, с което 20-годишното ни участие в мисията в Афганистан приключва.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html