неделя, 5 май 2024 г.

Царският внук Борис IV продава скулптури по 350 паунда

Цар Симеон и внук му Борис IV

Дълбоко във водите на изобразителното изкуство се гмурка един от внуците на Симеон Сакскобургготски – Борис IV. 23-годишният младеж, който е престолонаследник на царската корона, е започнал да прави скулптури, пише „Галерия“. Първите произведения на младия княз могат да бъдат причислени към най-новите течения на абстрактния модернизъм. Нещо повече, Борис не отлива произведенията си от бронз, не работи с длетото върху дърво и не изчуква камък, а творбите му са от неестествени материали като пластмаса и плексиглас. На всичкото отгоре показва на видеоклипове как борави със специални бормашини или нагрява материалите, за да може лесно да ги огъва и да им предава желаната форма.

Очевидно царският престолонаследник е превърнал хобито си и в бизнес и преди около половин година създава собствен сайт, чрез който продава творенията си. Към момента Борис IV предлага три скулптури в няколко различни цвята и в различни размери. Цените са между 350 и 400 паунда, което e някъде между 750 и 850 лева. Изглежда князът вече се радва на фенове и клиенти. Най-търсена е скулптурата „Баланс“, на която е направил доста варианти.

Българският престолонаследник носи страстта към изкуствата в себе си от дълги години. Неслучайно през 2019 се дипломира в Университета по изкуства в Лондон. След това посещава летни курсове в Лондонското училище по икономика и политически науки, но използва свободното си време, за да прави арт инсталации. В началото на миналата година кара и стаж в английска галерия. С настъпването на коронакризата царският внук започва да твори и продава въпросните скулптури и дори се включва с тях в благотворителни кампании за набиране на средства. Към момента Борис се е установил в Лондон, където живее от няколко години, и засега няма намерения да се връща в Мадрид, където всъщност е роден.

Впрочем леля му –

княгиня Калина, също майстори скулптури и цели

инсталации, но от животински кости и корени. Кръвта вода не става и тук е мястото да споменем, че увлеченията на царската фамилия по изобразителното изкуство датират много по-отдавна. Навремето сестрата на Борис III, княгиня Евдокия, рисува сполучливи акварели – пейзажи и цветя, а неин учител е един от най-прочутите български художници Константин Щъркелов.

Княгиня Евдокия

Иначе първородният син на княз Кардам има траен интерес към политиката и обществените науки. „Впечатлен съм от политиката. Освен че движи света, тя може да направи хората щастливи или нещастни. И това зависи от тези, за които тя е професия“, обяснява преди време младото момче, което с особен интерес следеше действията на бившия американски президент Доналд Тръмп. За момента обаче Борис отделя повече от времето си на изкуството.

Далеч от неговите интереси е брат му Белтран. 22-годишният младеж се е насочил към науката и климатичните промени. В момента по-малкият син на Кардам е докторант по физика на климата в един от най-престижните университети в света – Imperial College в Лондон. Царският внук е особено амбициран да се развива в тази сфера и вече може да се похвали с редица сертификати, курсове и стажове, включително и по климатична и оптична метеорология. Белтран, който носи едно от най-старинните испански имена, все пак има афинитет към изкуството, само че музикалното. В ученическите си години свири усилено на пиано и семейството дори му наема учители, с които да работи. Те от своя страна остават впечатлени от таланта му и му предвиждат бляскаво бъдеще като пианист. Белтран все пак решава, че предпочита да се насочи към науката, и оставя музиката като хоби.

И Борис, и Белтран правят впечатление с доброто си възпитание, интелигентността си и желанието да се развиват в различни области. И двамата избягват да говорят за най-тежкия момент в живота си – загубата на баща си. Борис е на 11, а Белтран на 9, когато родителите им Кардам и Мириам катастрофират в близост до Мадрид през август 2008. Князът получава тежка черепно-мозъчна травма, много фрактури на ръцете и на гръбначен прешлен и изпада в кома. Мириам е със счупен лакът на едната ръка, счупени ребра и колабирал бял дроб. С намесата лично на крал Хуан Карлос I на мястото на катастрофата веднага е изпратен хеликоптер, който откарва тежко ранения княз в мадридска болница.

Кардам остава в будна кома близо 7 години, докато не умира. Отива си малко преди Борис IV да навърши пълнолетие и така големият му син става първи в линията за наследяване на царската корона. 23-годишното момче неслучайно е единственият внук, кръстен с българско име. Той е княз Търновски, какъвто беше и баща му, каквито са били и дядо му Симеон, и прадядо му Борис. Освен това е и покръстен в православната вяра. Младият княз би трябвало да наследи и прословутите имоти в България, които дядо му загуби в съдебни дела с държавата.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html