неделя, 5 май 2024 г.

Няма да има субсидии от 1 лев за действителен глас

Народното събрание отхвърли още на първо четене предложението на „Има такъв народ“ за намаляване на партийната субсидия от 8 лв. на 1 лв. за действителен глас. Предложението за промяна в Закона за политическите парии първоначално бе прието, но бе поискано прегласуване и в крайна сметка „за“ гласуваха 76 народни представители, „против“ – 86, „въздържал се“ – 6.

Снимка Труд

По-рано вносителите на промените от „Има такъв народ“ мотивираха искането си с това, че намаляването на партийната субсидия ще спести на българските граждани 21 026 691 лв.

„Хората казаха колко биха давали да издръжка на партиите – 1 лев на глас. Всичко останало е алчност“, това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов по време на дебатите по Закона за политическите партии.

„Партия „Има такъв народ“ има 10 лева членски внос. Някои от вас имат 2 лева на година. Издържате се от парите на хората“, заяви Йорданов.

Той направи изказване веднага, след като „Демократична България“ обяви, че ще гласува против промяната, защото тя поставяла партиите в зависимост от дарения за финансиране. И въпросът бил принципен.

„Предложението цели да зачете волята на българските граждани, изразена на националния референдум, проведен на 6 ноември 2016 г. На него 2 516 957 души отговориха с „да“ на третия въпрос: „Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде 1 лев за един получен действителен глас?“, посочи Филип Станев.

Последва бурен дебат по темата, който продължи няколко часа. Стигна се до обвинения в лицемерие между депутатите от ГЕРБ и „Има такъв народ“ – Тома Биков и Филип Станев.

„Лицемерие е това, че гледаме този закон днес с пълното съзнание на неговите вносители, че той няма да бъде гледан на второ четене, защото няма да има време“, заяви Тома Биков.

„Г-н Биков, Вие да говорите за лицемерие от трибуната на Народното събрание е висша форма на лицемерие, познавайки вашият политически път, защото ние като журналисти сме го следили внимателно през годините. Няма да припомняме онази прословута фраза за карикатурата на диктатор, която е Борисов“, отвърна Филип Станев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html