петък, 3 май 2024 г.

Президентът Байдън благодари на спецчастите, ликвидирали Осама бин Ладен

Белият дом направи специално изявление в деня, в който се навършват 10 години от щурма, при който беше убит лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен. Президентът на Съединените щати изрази благодарност на членовете на екипа, рискували живота си, за да ликвидира терорист номер едно.

По това време Джо Байдън е вицепрезидент на Барак Обама и е бил в ситуационния център на Белия дом, за да наблюдава операцията. Байдън заяви, че никога няма да забрави тази нощ.

Осама бин Ладен, снимка Интернет

Лидерът на Ал Кайда беше убит в Пакистан при щурм на американските спецчасти на 2 май 2011 година. Отговорността за операцията по ликвидирането му бе поета от директора на ЦРУ Лион Панета и тя бе изпълнена от военноморските тюлени.

Екипът на американските спецчасти, който проследил Осама бин Ладен, имал заповед да го убие, а не да го залавя, каза тогава официален представител на американските служби за сигурност.
Тялото на Осама бин Ладен е било погребано в морето, за да не се превърна гробът му в място за поклонение.

САЩ не бяха информирали нито една страна за намерението си да извършат операцията, включително Пакистан, където бин Ладен бе открит и атакуван, съобщава АФП. Високопоставен представител на американското правителство оправда нарушаването на националния суверенитет на Пакистан с „правното и моралното задължение за действие“. Но президентът Барак Обама заяви, че Пакистан е помогнал на Вашингтон да стигне до терорист номер едно.
А световните агенции предадоха, че ЦРУ е стигнало до убежището на Осама бин Ладен по следите на обикновен куриер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html