четвъртък, 2 май 2024 г.

Очакват 400 000 чужди туристи у нас през май

сн. БГНЕС Архив

Покрай великденските празници в България ще пристигнат около 35 000 чужденци, а за целия месец май се очаква броят на туристите от други държави да надхвърли 400 000, съобщи пред БНТ Румен Драганов – директор на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ.

Поне 200 000 българи ще пътуват за празниците. В първите 10 дни на май ще достигнем половин пътувания в България, а за целия месец – 1 млн. вътрешни пътувания. Това означава много големи натоварвания и в първата десетдневка, и в последните 10 дни на май, прогнозира Драганов.

По думите му, икономическият смисъл на туризма е да се подобрява местната икономика и да се създават нови работни места.

Проф. Георги Рачев – заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България, се пошегува, че тези дни цялата магистрала Тракия прилича на „Цариградско шосе“ в 8 часа сутринта, когато е пълно с автомобили.

Според Рачев се очертават хубави празници, които ще дадат възможност и на българите с имоти в съседна Гърция, които дълго време нямаха възможност да ги ползват.

„Не трябва да се пречи на туризма като бизнес, защото той е изцяло частен, но няма държава в света, която да не седи с цялата си мощ зад собствения си туризъм и да му дава възможност да се развива. И да обърнем внимание на българите най-после – перфектни туристи са“, отбеляза Рачев.

„Много важно е държавата първо да се осъзнае, че е собственик. Същото се отнася и за общините, които са доста богати откъм публично-общинска собственост, и на тази база да се гради националната реклама и всичко останало“, добави Румен Драганов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html