неделя, 5 май 2024 г.

Уволненият заместник-кмет Чобанов в скандална схема с рушвети

В скандална схема, от която е прибирал огромни суми всяка година, дълбоко бил нагазил заместник-кметът на София Тодор Чобанов. Най-гнусното е, че става дума за прием на дечица в детски градини и ясли, разкрива сайтът Lupa.bg. Става дума за рушвети между 5 и 10 хиляди лева на дете, в зависимост от самата забавачка, нейното местоположение, общия брой свободни места за конкретния район и набор, за който малчуганите кандидатстват. След класирането директорите били принудени да си затварят очите за фалшиво заявените критерии и да записват децата.

Именно директорите са отговорни за прилежното преглеждане на документите, за които отговарят посочените от родителите критерии. Служебните проверки, извършвани от общината преди класиранията, касаят само тези за наличие на постоянен и настоящ адрес на територията на Столичната община, както и за редовните студенти и хроничните заболявания (при получен ТЕЛК от 50 или над 50% – от тази година – б.р.), но не и заявени като породени деца, ТЕЛК на родители и други социални, валидност на трудови книжки, оригиналност на бележки от работодатели и т.н.

Заместник-председателят на парламентарната група на Демократична България Ивайло Мирчев вече намекна, че Чобанов си е тръгнал заради пробив в порочната практика, като каза, че подчинената му дирекция на „Московска“ 33 е била инструмент за корупционни практики, в резултат на които е бил оказван системен натиск върху директори на забавачки да приемат деца и близки на общинари и техни познати по партийна линия.

Според колегите от Lupa.bg само определени директори, близки до Чобанов, са били в схемата. На одителите се казвало, че могат да вкарат децата си с фалшиво заявени критерии, които вдигат точките на децата им и така ги класират. Разбира се, срещу рушвет.

Междувременно, по данни на anteni.bg срещу Тодор Чобанов ще започне разследване и за далавери при ремонтни и реставрационни дейности, свързани със знакови  културно-исторически обекти в столицата.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html