неделя, 5 май 2024 г.

Поне 44 загинали и над 150 ранени по време на религиозен празник в Израел

Десетки хора загинаха, а над 150 са ранени при струпване на хора по време на масов религиозен празник. Трагедията е станала в северната част на страната – на планината Мерон в Галилея, където десетки хиляди предимно ултраортодоксални юдеи пристигнали за тържествата по случай празника Лаг ба Омер. Според някои публикации до инцидента се е стигнало след като е рухнала трибуна, според друга информация трибуната е рухнала по-късно. „Случи се за секунди. Хората просто падаха и се тъпчеха. Беше ужасно“, споделят очевидци.

Снимка Интернет

По данни на израелските здравни власти, загиналите са най-малко 44. Според информация на медицинската служба MDA други над 150 души са леко ранени, а 18 са в критично състояние. „MDA се бори за живота на десетки пострадали и ние няма да се предадем, докато не бъде евакуиран последният пострадал“, съобщава службата на страницата си в „Туитър“.

На видеокадри се виждат дълги редове с тела, опаковани в чували. В зоната на инцидента работят парамедици и спасители, както и военни. Най-тежко пострадалите се евакуират с хеликоптери.

Много от присъстващите отчаяно се опитват да се обадят на близките си, но мобилните мрежи работят със значителни сривове.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html