вторник, 30 април 2024 г.

Турция в пълен локдаун от днес до 17 май

Би Би Си

Улиците са претъпкани, търговските центрове – пълни и трафикът натоварен. Някои се стичат до централната автогара, за да излязат от Истанбул, докато други се опитват да складират алкохол на фона на новини за „забрана за алкохол“. Това е настроението, докато Турция се подготвя по-късно днес да бъде напълно блокирана заради пандемията, за да ограничи нарастването на инфекциите и смъртните случаи.

Чатовете са доминирани от съобщения за това как ще бъде животът през следващите дни. Анкара все още се гордее с относително ниския си общ брой заразени, около 39 000, и властите казват, че пандемията все още е под контрол, благодарение на силната здравна система в страната. Но скокът в броя на случаите е тревожен.

След втори период на ограничения, започващ миналия ноември, броят на ежедневните случаи спадна до около 6000 в средата на февруари. Но веднага след като правителството започна да облекчава ограниченията през март, нова вълна удари Турция. В разгара си през април имаше повече от 60 000 нови случая на ден и повече от 300 смъртни случая. Според критиците правителството е премахнало ограниченията твърде рано и процесът на ваксинация не е бил достатъчно бърз. До момента в страната с 82 милиона население са ваксинирани над 22 милиона души. Турция използва главно китайската ваксина Sinovac, както и по-малък брой Pfizer-Biontech.

Друга критика беше, че управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган организира претъпкани с хора конгреси през март, докато много социални събирания и обществени протести бяха забранени. Учените също така казват, че новите варианти, особено щамът от Обединеното кралство, са ускорили степента на заразяване. Каквато и да е причината за новата вълна, Ердоган най-накрая обяви пълно затваряне от четвъртък вечерта до 17 май.

Какви са новите мерки? Хората ще трябва да останат вкъщи, с изключение на пазаруване и спешно медицинско лечение. Всички пътувания между градовете ще изискват официално одобрение. Училищата ще бъдат затворени и ще бъдат наложени строги ограничения за капацитета на ползвателите на обществения транспорт. Продажбите на алкохол са ограничени. 

Много експерти са доволни от новото затваряне, тъй като казват, че е необходимо. Някои обаче твърдят, че блокирането няма да продължи достатъчно дълго, за да се пребори страната с нарастването на случаите и че може да не е много ефективно, ако не се поддържа от по-бърза програма за ваксинация. Всички мерки трябва също да осигурят икономическа подкрепа за хората с ниски доходи, смятат те. В цялото турско общество има решимост да се види гърба на тази последна вълна и правителството има ясна цел. Президентът Ердоган каза: „Във време, когато Европа навлиза във фаза на отваряне, трябва бързо да намалим броя на случаите си до по-малко от 5000, за да не останем назад“. Миналата година Турция отбеляза 70% спад на чуждестранните посетители. Туристическата индустрия се надява локдаунът да помогне да се даде възможност за отваряне навреме за летния сезон.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html