неделя, 5 май 2024 г.

Дългия гази правилника на парламента

Новият депутат Слави Трифонов брутално погазва правилника на Народното събрание, показа проверка на вестник „Галерия“. Две седмици след като положи клетва, лидерът на „Има такъв народ“ все още е член на съвета на директорите на три фирми. Това са акционерните дружества „Алт Плеър“, „Призва интерактив“ и „Седем-осми“. В първите две освен директор е и представител. Това автоматично го поставя в конфликт на интереси. До 14 май Трифонов и колегите му в парламента трябва да подадат декларациите си пред Антикорупционната комисия.

„Депутатът няма право да заема такива длъжности в търговски дружества. Може да е собственик, но не да управлява“, казва известен юрист, до когото „Галерия“ се допита по казуса. Той уточнява, че Трифонов или негов пълномощник може вече да са подали заявление до Търговския регистър да бъде заличен като управител, за да спази закона. Проверка на вестника обаче показа, че подобни документи по партидите на трите дружества на Трифонов няма.

За разлика от Дългия другите нови депутати вече са сменени като управители на фирмите си, включително верните му икономисти Пламен Данаилов и Любомир Каримански. Протестърът Арман Бабикян също е спазил закона, сочи нашата проверка.

Статутът на депутатите е уреден в чл. 134 от правилника на Народното събрание. Според алинея 1 „народният представител не може да изпълнява друга държавна служба или да извършва дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител“.

„Народният представител няма право да участва в управителни или контролни органи на търговски дружества и кооперации“, пише в алинея 2.

„Народният представител може да продължи участието си в колективни управителни органи и научни органи на висшите училища и Българската академия на науките с изключение на еднолични ръководни длъжности“, гласи алинея 3. Фирмите на Слави Трифонов обаче не са висши учебни заведения и печелят от дейността си.

Според негови колеги от парламента карантината заради коронавируса не може да се приеме за аргумент, че още е управител на фирмите си и в същото време депутат. Много от тях са убедени, че по този начин Дългия демонстрира, че е над закона и няма да се съобразява с него като останалите.

В „Седем-осми“ АД Трифонов освен член на съвета на директорите, което е управляващ орган по смисъла на закона, е и представляващ акционерното дружество.

 

Той се е декларирал и като собственик на 99,99% от капитала по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Това се налага, защото официално „Седем-осми“ АД се контролира от офшорка. Това е „Фулмър Ентъртейнмънт“, регистрирана в американския щат Делауеър. Всъщност парите са отпуснати от друга компания, вероятно също на Трифонов – „Фулмър Трейд Линкс“, но „Фулмър Ентъртейнмънт“ е сключила договор за цесия и реално тя има вземане от българската фирма „Седем-осми“.

Офшорките на Слави Трифонов бяха проверявани още през 2010 г. в парламентарната комисия по корупция и конфликт на интереси по искане на „Атака“, но по онова време не бяха открити нередности.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html