неделя, 5 май 2024 г.

Ваксинационният паспорт ще служи само за пътуване

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Страните от Европейския съюз, които решат да въведат собствени ваксинационни „зелени паспорти“, няма да имат особен ефект, ако не се вземе общо решение на ниво ЕС за използване на сертификатите в съвместна система. Това обясни за Ройтерс  неназован високопоставен служител.

Предстои евроинституциите да вземат решение дали ще бъде въведен общ европейски цифров сертификат за ваксинираните срещу Ковид 19. Той трябва да служи само за пътуване на територията на ЕС и не бива да се използва за други цели, които могат да доведат до дискриминацията на гражданите, е общото мнение на  Европейската комисия и Европейският парламент преди началото на преговорите за приемане на законодателството. Европейската комисия предложи удостоверение, което да бъде издавано на ваксинирани, преболедували или негативни за COVID-19, в опит да възобнови свободното движение през активния туристически сезон. Все още обаче не са уредени техническите въпроси,  както и разходите и поверителността на новата система, коментира Ройтерс.

„С въвеждането на тази карта рискуваме появата на различни документи, които не могат да бъдат проверени в други държави-членки. Така има голяма опасност от разпространение на фалшиви документи  и създаване на недоверие сред гражданите“, каза еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред Европейския парламент. Въпрос, който все още предстои да бъде решен, е дали тестовете за антитела са доказателство, че човек, който се е възстановил от Ковид, има имунитет.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html