четвъртък, 2 май 2024 г.

Берлин и Париж са за 21% корпоративен данък в Европа

Германският и френският външен министър са съгласни да има общ корпоративен данък. Снимка „Дойче веле“/ Ройтерс

„Дойче веле“

Финансовите министри на Франция и Германия Бруно льо Мер  и Олаф Шолц са заявили готовността си да подкрепят минимален глобален корпоративен данък от 21%, предложен от американската им колежка, според съвместно интервю, публикувано във вестник „Ди Цайт“. „Аз лично нямам нищо против предложението на САЩ“, каза Шолц пред германския вестник. „Ако това е резултат от преговорите, ние също ще бъдем съгласни“, добави Льо Мер. Шолц заяви, че е „доста оптимистичен“, че това лято може да бъде постигнато споразумение, обещавайки да „прекрати надпреварата до дъното, което виждаме днес при международното данъчно облагане на корпорациите“.

Каква е европейската позиция по отношение на корпоративните данъчни ставки?

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предложи 21% минимална данъчна ставка за корпорациите по-рано този месец. Тя заяви, че работи с други страни от Г-20, за да постигне споразумение за глобална минимална данъчна ставка. Льо Мер посочи в интервюто, че минимален процент от 12,5% вече е в процес на обмисляне, докато Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) обсъжда нови правила. Die Zeit попита двамата министри дали са разговаряли с колегите си в Ирландия, Малта и Люксембург за предложението, тъй като тези страни се възползват от по-ниска корпоративна данъчна ставка от съседите си. „Преговорите продължават“, отговори Шолц. „Нивото на данъчната ставка е част от тези дискусии.“

Каква роля ще играе Европа в бъдеще?

„На хората им писна от големите компании, които не плащат своя дял от данъци. И им писна от факта, че дигиталните компании не плащат същата данъчна ставка като малките компании, нито в Германия, нито във Франция“, каза Льо Мер.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html