петък, 3 май 2024 г.

Руснак посяга към световната корона в шаха (видео)

Руският гросмайстор Ян Непомнящи спечели Турнира на претендентите за световната шахматна корона. Кръг преди края на състезанието в Екатеринбург руснакът завърши наравно с Максием Ваше-Лаграв (Фр) и събра 8,5 т. след 13 кръга. Той няма на как да бъде изпреварен от Аниш Гири (Нид), който е на втора позиция със 7,5. Той претърпя поражение с черните фигури от друг представител на домакините Александър Гришчук. Но дори и да се изравнят в последния кръг при поражение на Непомнящи и победа на Гири, то допълнителните показатели са в полза на вече сигурния първенец. Победата на Ян Непомнящи в този турнир ще му даде възможност да се срещне с действащия световен шампион – норвежкото чудо Магнус Карлсен. Двамата ще определят новия шампион, а битката за короната ще се състои от 24 ноември до 16 декември 2021 г. в Дубай.
30-годишният Непомнящи е на 4-о място в световната ранглиста на ФИДЕ. В неговата визитка присъстват европейската титла през 2010-а, а също така е победител в суперфинала за титлата на Русия.
Карлсен е световен шампион от 2013-а, когато победи индиеца Вишванатан Ананд. От този момент насам Карлсен е защитавал титлата си три пъти. За Непомнящи пък това е възможност да докаже силата на руската шахматна школа, тъй като последният шампион от тази страна е Владимир Крамник, който загуби световната титла през 2008-а от Ананд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html