неделя, 28 април 2024 г.

НЕкои съображения за третия мандат

Тодор ТОКИН

След почти едномесечна подготовка, обвита с тайнствени заклинания като „ще видите какво ще стане“, „като му дойде времето ще ви кажем“, „има си конституция“ и прочие алабализми, Шоуто най-после изплю камъчето – няма да прави правителство, Антоанета Стефанова ще вземе мандата и ще го върне на секундата.

Някой ще каже – подиграват се със световната ни шампионка по шахмат. Кандидат-премиер за една секунда, дори не си е купила, а са й подарили фабрика на 8 септември и т.н. Тук може и да е така, но на Запад е съвсем друго, когато видят на визитката ти „Световен шампион по шахмат, номиниран за министър-председател“. Там високо ценят това.

Да оставим Антоанета Стефанова да вземе и да върне мандата на секундата – това ще бъде сигурно световен рекорд  за Гинес – и да видим какво става по-нататък. На кого ще връчи Радев третия мандат?

На третата сила БСП? Тя издигна Радев за президент през 2016 г., със закъснение го подкрепи и сега за втори мандат. Ако получи мандата, Корнелия Нинова ще сбъдне отчасти мечтата на живота си. Ще бъде номинирана за министър-председател. Но кой може да я подкрепи? Още преди изборите Шоуто я отряза, че била преминала на другия бряг. ДПС ще подкрепи правителство на „новите“  партии. „Демократична България“  и „Изправи се! Мутри вън!“ декларираха, че биха приели подкрепа от столетницата, но не и да й дадат такава. Остана ГЕРБ. И въпреки предсказанието на Елена Йончева, че ако БСП ще прави правителство ГЕРБ ще я подкрепи, това е абсурдно и екзотично предположение. Борисов да подкрепи Корнелия? Хайде бе! Не и в този живот.

„Демократична България“ преди изборите твърдяха, че ще вземат третия мандат, ако рулетката стигне до тях. Вече не, приземиха се и заявиха, че с 27 депутати не могат.

Хаджигенов е готов да се жертва за премиер, но вероятно Мая Манолова ще получи мандата. Снимка Интернет

Остава най-малката парламентарна група – на „Изправи се! Мутри вън!“, на която президентът е нещо като кръстник. Точно втората част от наименованието на коалицията е неговия призив с вдигнатия юмрук, дал залпа за началото на летните протести срещу правителството и главния прокурор.

От тази група вече има готовност на един депутат да се жертва първо за министър, след това и за премиер. Това е адвокатът Николай Хаджигенов, един от отровното трио, което бунеше народа с пет велики народни въстания.  Последно той обяви, че „му стиска“ да стане премиер и да свърши мръсната работа по изчегъртването на ГЕРБ от властта. „Дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет“, заяви Хаджигенов. За целта ще трябва да разчитат на освен на подкрепата на другите партии на протеста, и на тази на БСП и ДПС.   „Позицията ми е от няколко месеца. Нима има друг начин?! Ако искаме да направим нещо, а не да излъжем избирателите си – нещото е не коалиция, не брак, а приключване на режима Борисов, промяна в съдебната власт и правосъдието“, коментира готовият за саможертва депутат от най-малката парламентарна група.

Само че ако се стигне до връчването на третия мандат на „Изправи се! Мутри вън!“ няма да го получи Хаджигенов. През уикенда се завъртя информацията, че човекът, който ще бъде номиниран от групата, е близката до сърцето на държавния глава Мая Манолова. Която по време на протестите му звънеше посред нощ, че полицията ще разтури блокадата на кръстовището пред Ректората.

В най-скоро време може да видим подобна снимка, на която Манолова ще държи папка с указа на Радев за мандат. Снимка Интернет

Манолова е изборът и на Слави Трифонов, твърдят нашите източници.

„Изправи се! Мутри вън!“ твърдо са решили да направят правителство, научи anteni.bg от близки до разнородната коалиция. След срещата си с американския посланик Херо Мустафа миналата седмица президентът Радев се е отказал от варианта предсрочни избори и служебен кабинет, който по настояване на Големия брат трябвало да вдигне българското вето пред членството на Северна Македония в ЕС. Което би донесло големи негативи на Радев  за президентските избори през есента и да постави под въпрос преизбирането му.

Така че той предпочитал редовно правителство с мандат до след президентските избори, в което време да бъдат направени поправките в изборния кодекс. И ще разчита на „своята“ си партия.

Освен това над „Изправи се! Мутри вън“ тегне заплахата, че при едни нови избори те могат и да не влязат в парламента. Още една причина да се опитат да направят кабинет.

Вероломното  нахлуване в петък на Манолова и депутати в държавното дружество „Булгартрансгаз“ пък идвало да покаже на Радев как тя щяла да действа  срещу Бойко Борисов, негови министри и областни управители, смятат наблюдатели.

След отказа на Шоуто да прави правителство, шоуто продължава.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html