неделя, 5 май 2024 г.

„Ливърпул“ не се продава дори и за 3,5 млрд. паунда

Собствениците на „Ливърпул“ са отхвърлили огромна оферта за продажба на клуба за 3.5 милиарда паунда. Според „Мирър“, предложението е било направено преди обявяването на новината за участие на „червените“ в Суперлигата. Името на инвеститора не се споменава, но става въпрос за компания от Близкия изток. Собствениците от FSG (Fenway Sports Group) купиха английския гранд през 2010 г. за 348 млн. евро. Компанията инвестира в стадион „Анфийлд“, като увеличи капацитета до 55 000 зрители, обнови и тренировъчния комплекс. По-рано през месеца FSG продаде 10% от акциите на клуба. Другият голям спортен актив на собствениците е бейзболният „Бостън Ред Сокс“.

Макар че с американската компания начело „Ливърпул“ постигна големи успехи през последните години, напоследък феновете все повече се настройват срещу Джон Хенри и останалите собственици. След като всички английски клубове се оттеглиха от Суперлигата, Хенри записа видео, в което се извини на привържениците за съгласието си да участва в проекта.

В същото време стана ясно, че американските собственици на „Манчестър Юнайтед“ – фамилия Глейзър, сложиха цена от 4 млрд. паунда, за да си тръгнат от „Олд Трафорд“. Собствениците на „червените дяволи“, които взеха клуба през 2005-а за 790 млн. паунда, вярват, че са щели да стигнат до сделка, ако планът за Суперлигата не бе претърпял крах. От фамилия Глейзър вярват, че колосалната сума е напълно оправдана предвид историята на клуба, както и заради доходите, които идват на „Олд Трафорд“ от спонсорските договори. Според мнозина създаването на Европейска Суперлига е била разглеждана като „изход“ за американските собственици в клуба, които са изключително недолюбвани от феновете на „червените дяволи“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html